Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

jestem ciekawy czy tablet dużo pomaga przy robieniu grafiki w Max'ie 9. jak możecie to napiszcie co robicie za pomocą tableta, jakiego macie i/lub który tablet jest najlepszy do pracy z MAX'em, czy trudno się z nim pracuje, jakie są korzyści i wogóle wszystkie wasze spostrzeżenia. napiszcie jeszcze jakiego tableta macie i za ile go kupiliście. z góry dziękuje

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

nie słyszałem żeby ktoś w maxie pracował na tablecie, ale może się nie znam.

Napisano

Za pomoca tabletA w maxie mozemy co najwyzej splajnami porysowac;]

Nie ma "dedykowanego" tabletA do pracy z maxem, nawet jakby byly to lepiej nie zadawaj pytania "ktory najlepszy" bo to bardzo drazliwa i indywidualna kwestia:)

Takiego tableta mozna za 100-10000zl kupic na googlach masz info:)

Generalnie, nie, do maxa tabletA sie nie uzywa:)

Napisano

Ja w pracy przez dość długi okres używałem i trochę w domu, intuosa3 A4 do modelowania (editable poly) i byłem mile zaskoczony, ale po dłuższym czasie wróciłem jednak do myszki, chyba przez brak dodatkowych przycisków na piórku i scroola też brak, są co prawda przyciski i dotykoczułe suwaczki po bokach tabletu (standardowo space, alt, ctrl, shift, zoom i scrool można je modyfikować of coz, ale mi się nie chciało) , ale modeluje się wygodnie (tzn. kto co lubi)... na pewno wygodniej piórkiem, obracać obiektem i tworzyć siatkę, oraz zaznaczać.... i to tyle co mi przychodzi do głowy... jak chodzi o soft 3d to tablet najlepiej się sprawdza w Z-Brush, Mudbox'ie tudzież w jakimś innym sofcie do sculpting'u 3D... Intuos3 A4 Wacom'a to wydatek 2000 zł.

Pozdrawiam

Napisano

Myślę że jeżeli chcesz coś do maxa to dobrym rozwiązaniem będzie urządzenie

3dcon.jpg

http://www.3dconnection.com/

Lecz to raczej nie do modelowania lecz poruszania się w środowisku 3d, a co do modelowania i takich tam to raczej tabletu używa się do textur jeżeli chodzi o maxa. W innych programach takich jak zbrush czy mudbox można wykorzystać tablet do malowania poligonów, podobno jest to bardzo dobra metoda tym bardziej gdy mammy do czynienia z siłą nacisku.

Pozdrawiam