Napisano 14 Maj 200717 l Witam witam. Robie sobie galerie we flashu. Działa na zasadzie powielania ileś razy MovieClipa z miniaturką. No więc nie problem, zrobiłem pętle For. for (i=1; i i klip powieli się 13 razy, ALEEEE ja chce żeby duplikował sie tyle razy ile podam mu w pliku txt czyli: Wczytuje zmienną z pliku txt z liczbą, przypisuje to do zmiennej 'ile' i wygląda to tak: [code]for (i=1; i no i pupa bo flash tego nie jazy ? zmienna ile ma typ STRING a pętla chce NUMBER ? więc jak odpalam to wszystko sie sypie i duplikuje mi tysiące razy ponieważ tej zmiennej nie przyjmuje. CO mam zrobić ? da sie zmienić typ zmiennej ? PS. Wszystko sie wczytuje z pliku.txt i dobrze przypisuje. Próbowalem nawet prymitywnie zamieniać zmienne przez SWITCH. Brałem zmienną z pliku txt i w zaleznosci co w niej bylem przypisywalem to samo tylko jako Number: [code] switch(a) { case "10": _global.ile = 10; trace('JESTEM w 10'); break; case '13': _global.ile=13; break; default: _global.ile = 5; trace('Jestem w default'); }
Napisano 14 Maj 200717 l wydaje mi sie ze z txt wczytuje w stringu, a ta flashowa arytmetyka z intidżerami działa, wiec trzeba by tą trzynastkę wczytaną przez coś przepuścić... ale tylko sobie tak gdybam, może rzeczywiście lepiej posłuchać rady kolegi wyżej ;)
Napisano 14 Maj 200717 l http://www.actionscript.org/resources/categories/Tutorials/Flash/ Tutaj powinines znalezc odpowiedzi na wszystkie pytania:)
Napisano 14 Maj 200717 l Autor wielkie dzięki :/ niechetnie daje na flashzone bo tam ludzie są jak Wy teraz :P - czyli poszukaj sobie sam :o ale dałem i zgadnijcie? wywalili do kosza i kazali użyć wyszukiwarki :D SSn4k3 - dzieki ale zanim znajde to tu zgnije, w dodatku po angielsku :( może ktoś pomoże ?
Napisano 14 Maj 200717 l Nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale jezeli problemem jest zly typ zmiennej, to sprobuj zamienic ten String na Number ileNumber = Number(ileString)
Napisano 14 Maj 200717 l Witam witam. switch(a) { case "10": _global.ile = 10; trace('JESTEM w 10'); break; case '13': _global.ile=13; break; default: _global.ile = 5; trace('Jestem w default'); } Pozdrawiam raz masz case '13' raz case "10" btw.Chodzi o cudzysłowa. czemu ile to string? stringi to zazwyczaj alfanumeryczne ciągi znaków(ciąg string), a nie liczby.
Napisano 14 Maj 200717 l Autor Tak problemem jest typ zmiennej i właśnie chce zmienić go na Number ale nie wiem jak. Sposób który podałeś nie działa, wywala mi że ileNumber jest NaN znaczy w ogole nie przypisuje wartosci. any ideas ?
Napisano 14 Maj 200717 l Autor raz masz case '13' raz case "10" btw.Chodzi o cudzysłowa. czemu ile to string? stringi to zazwyczaj alfanumeryczne ciągi znaków(ciąg string), a nie liczby. raz mam '' a raz "" bo sobie testowałem czy to właśnie wina cudzysłowów, próbowałem nawet bez, ale to bez znadzenia, w żadnym sposobie nie działa. Czemu ile to string ? bo to zmienna do której przypisuje pobrane dane z pliku txt i to sie automatycznie robi jako String, a ja chce to zmienić na Number da sie ?
Napisano 14 Maj 200717 l Autor problem rozwiązany narzuciłem zmiennej 'ile' typ String Potem zmieniłem na Number przy użyciu parseInt(); Pozdrawiam!
Napisano 14 Maj 200717 l A czy ileNumber mialo jakas wartosc?:P Tak napisalem, zeby zaznaczyc typ danych. W Twoim przypadku to powinno byc "ile" sczytane z pliku, tak?