Napisano 14 Maj 200717 l Hej Moze i rozwiazanie jest banalne ale jakos nie moge na nie wpasc. Jak najlepiej wymodelowac takie oto wgniecenia/zmarszczki jak tu: http://limonta.pl/Grafika/wspolpraca/kanapa.jpg Z gory dzieki.
Napisano 14 Maj 200717 l jak tylko Ci wygodnie - mozesz uzyc do tego bumpmapy (rozne to daje efekty), zrecznego dispacementa albo modelingu. Tu tez metod jest sporo - od modelowania podstawowych zarysow (mozesz uzyc cut, quickslice itp a potem edytowac po wierzcholkach np.) i nalozeniu smooth na calosc po paint deformation na zageszczonej siatce (wtedy dobrze uzywac tabletu). Pozdrawiam.
Napisano 14 Maj 200717 l Czasem przydaje się też modyfikator FDD[box]. Przy dość gęstej siatce punktów może być pomocny.
Napisano 14 Maj 200717 l Co do technik to zdaje sobie sprawy o dowolnosci. Moja wina bo nie sprecyzowalem pytania. Bardziej interesuje mnie poprawne rozlozenie topologii siatki takich zmarszczen.
Napisano 15 Maj 200717 l displejs vrayowski jest spoko sie sprawdza, namaluj mapke czarnobialą i bedzie git :] Marcin w testach renderu nawet zamiescil taką mapke i jak to zrobic ;] poszukaj pozdrawiam
Napisano 15 Maj 200717 l co do modelowania zmarszczek materiału, Klicek zamieścił kiedyś videotutorial na temat draperii, przeszukaj forum, tutek jest do wingsa ale można to samo robić w każdym programie.
Napisano 16 Maj 200717 l Dzieki za rady :) VoNd, Touch: techniki sa mi dobrze znane, chodzilo o topologie :) Dzieki za odzew :) JunioR: wlasnie chcialem wymodelowac nie korzystajac z dispa Ania: Dzieki za zwrocenie uwagi na tutki Klicka (dzieki Ci Klicku za nie). Pomoglo :)
Napisano 17 Maj 200717 l jezeli chodzi o topologie...hmmm ja bym spróbował z reactorem i softbody tak kiedys robuiłem poduszki spadające na ziemię i wyglądały całkiem całkiem.... Polecam ci reaktora