SYNTHETIC AESTHETIC Napisano 20 Listopad 2003 Napisano 20 Listopad 2003 czy ktokolowiek korzystał g-maxa? czym sie on rózni od pełnego 3dsmaxa (NP v5)? jakie sa róznice cenowe pomiędzy obydwoma pakietami? kto w polsce sprzedaje g-maxa? szukałem w internecie, ale jako żem niewiele znalazł licze na was z góry dziękuję
VGT Napisano 20 Listopad 2003 Napisano 20 Listopad 2003 Używam g-max bardzo dużo, w zasadzie w tej chwili w większości właśnie na nim modeluję. Cenowo rózni się znacznie, gdyż jest darmowy :] można go ściągnąć ze strony www.discreet.com i po zarejestrowaniu się otrzymujesz numer do wpisania. A różnic (choć bardziej będą to ograniczenia w stosunka do max\'a) jest sporo więc najlepiej o nich poczytać w dokumentacji. No więc jeszcze dopisałem te różnice(porównanie było do max\'a 4.0 ) modeling: - extended primitives - nurbs modeling - conform objects - scatter objects - terrain objects - mesher objects animation: - HI IK solver - HD IK solver - dynamics - particles - space warps - schematic view materials: - reflection mapping - displacement mapping effects production: - environment mapping - atmospheric - particles rendering & compositing: - ogólnie o renderowaniu zapomnijcie :) - uv coordinates (nie ma tylko \'camera map\' ) - subdivision surfaces (dostepny tylko meshsmooth) - brak możliwości zapisu do formatu *.max, czy eksportu do *.3ds utilities: - camera tracker - camera match - motion capture - rescale world units - collapse - other utilities Tak na szybko wypisane z help\'a gmax\'a Ja go używam, gdyż ma spline\'y w połączeniu z surface i polymodeling (ograniczony - nie ma edge extrude, które występuje tylko w editable mesh, ale przywykłem), a to mi wystarczy :D Ogólnie jego przeznaczenie jest głownie dla tworzenia obiektów do gier - można instalować dodatkowe plug-in\'y pozwalające exportować do określonych formatów (jest dostępny pakiet pozwalający tworzyć chyba mapy do quake\'a)
Rekomendowane odpowiedzi