Napisano 17 Maj 200717 l Jak ustawić render zeby nie trzeba było podciągac kontrastu w PS? I np ostrosci. Jak korygowac ot na poziomie renderingu? Dziękuję za pomoc
Napisano 17 Maj 200717 l np frame buffer. choc osobiscie uwazam ze warto to i owo poprawic w psp. nie jest to zbyt uciazliwe, a czasem (zazwyczaj) lepiej/latwiej/szybciej poprawic kontrast i tego typu pierdoly w psp niz robic 10 kolejnych renderow. pozdr
Napisano 17 Maj 200717 l Trzeba znaleźć ten złoty środek pomiędzy ustawieniami color mappingu i światłem, czyli trzeba trafić z ustawieniami;) Gdzie zwykle będą one różne dla każdego nowego projektu;)
Napisano 17 Maj 200717 l Autor Męczy mnie brak kontrastów. Bladosc obrazka I czym tak naprawde jest color mapping?
Napisano 17 Maj 200717 l VRay Color Mapping Color mapping (also called tone mapping) can be used to apply color transformations on the final image colors. Sometimes an image can contain a higher range of colors that can be displayed on a computer screen. Color mapping has the task of re-mapping the image values to be suitable for display purposes. Po reszte informacji odsylam np
Napisano 17 Maj 200717 l Ja też mam z tym problem jak wiele osób, podejrzewam. Ostatni przykład: Lewa - czysty render Prawa - retusz w PS. Jeśli ktoś zna jednak sposób jak tego uniknąć przy Exponentialu, to też chętnie posłucham;)
Napisano 17 Maj 200717 l Przerzucić się na Reinhard? Można tam ustawić wartości spomiędzy logarytmicznej, a liniowej skali kolorów. Burn = 1 odpowiada linear mapping, a burn = 0 odpowiada exp. Ja zwykle używam wartości w okolicy 0,6 - 0,7 i uważam, że dają całkiem zjadliwe efekty, ale prawdą jest, że wartość postprodukcji trudno przecenić. Zarówno z powodu możliwości jak i czasu.
Napisano 17 Maj 200717 l Mądrala, hehe, na VRay'u 1.5 też bym tak szalał, Reinhard'a się zachciewa;) Są jeszcze tacy, którzy pracują na wersji 1.46, na przykład;) Dobra, wiem, wiem. Sam sobie szkodzę, ale innej możliwości póki co nie mam, więc czekam na bardziej tradycyjne rozwiązania;)
Napisano 17 Maj 200717 l Autor Zatem czym jest Reinhard? Brzmi jak nazwa amortyzatora w bolidzie F1 : )