Pionier Napisano 22 Maj 2007 Napisano 22 Maj 2007 hej, hejka Niedawno dowiedziałem się że max umożliwia sterowanie gestami myszy, działa to podobnie jak 'gesty myszy' w przeglądarce internetowej Opera, dzięki którym możesz korzystać z najczęściej używanych funkcji za pomocą odpowiednich ruchów myszą. W celu uzyskania dostępu do sterowania gestami należy: - wybrać z menu Customize - Preferences... - zakładke 'Viewport" - w polu Mouse Control dla Middle Button wybrac 'Storke" kliknąć OK w dowolnym oknie podglądu wcisnąć środkowy klawisz myszy i wykonać dany gest myszką. W okienku które się pojawi wybieramy 'Define' pojawi się okno 'Define Storke' w którym w którym widać wykonany przez nas gest oraz liste poleceń które możemy dla danego gestu przypisać. dostęp do zdefiniowanych przez nas gestów uzyskamy klikając w klawisz 'Review'. Wykonywanie gestów jest możliwe tylko przy użyciu srodkowego klawisza myszy. Może niektórym to się przyda, jeżeli nie prosze uznać to za fajna ciekawostkę :) czołem Pionier 1
ttaaddeekk Napisano 22 Maj 2007 Napisano 22 Maj 2007 szkoda ze max nie obsluguje wiecej niz 3 przyciskow mysze :/ to tez moze sie okazac przydatne http://www.scriptspot.com/3ds-max/screenedge-ui-0
Lis Napisano 22 Maj 2007 Napisano 22 Maj 2007 Genialny bajer :) Dzięki :D ttaaddeekk -> pod jakiego maxa jest ten skrypt? pod 8 nie działa
ttaaddeekk Napisano 22 Maj 2007 Napisano 22 Maj 2007 @Lis -nie wiem, nigdy mi sie nie chcialo tego instalowac :/ tak tylko linka zapodalem
ttaaddeekk Napisano 22 Maj 2007 Napisano 22 Maj 2007 mi w 3dsmaxie 9 dziala ten screenedge, nawet niezle sie zapowiada, sory za ot, ale nie ma co nowego tematu robic :) -edit- po spersonalizowniu :D switnie sie pracuje, praktycznie nie trzeba do klawiatury siegac, wypas, polecam. polecednia z max scripta sa w helpie maxa, szukasz to co Cie interesuje i wlepiasz do skryptu, bajer
Rekomendowane odpowiedzi