Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Sorry jesli wrzucilem ten temat nie tam gdzie trzeba ;]. Mam powazny problem - podczas pracy na 3dsmax komp sie zresetowal i gdy chce otworzyc plik nad ktorym pracowalem wyskakuje FAILED OPEN. Czy moge plik jakos naprawic? Co zrobic zeby odzyskac ten plik? [plik nie zostal skasowany]

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Merge, to chyba raczej była ostatnia szansa... :| Coś mi się kojarzy, że kiedyś ten temat na forum był i ktoś wspominał o jakimś plug\'u ale nie miałem z nim styczności.

Pozostała Ci smutna nauka na przyszłość - chyba wszyscy na tym forum, którzy już dłużej się tym zajmują, każdego prowadzonego projektu mają po kilkanaście ostatnich zapisów sceny i za każdym razem zapisują do nowego pliku.

W ten sposób zmniejszysz ryzyko strat, gdyż zawsze można wrócić do wcześniejszego stanu.

***EDIT***

Znalazłem wspomniany wyżej temat:

http://www.max3d.pl/forum/viewthread.php?tid=2999

Napisano

Ja wlasnie mialem cos takiego a robilem wczesniej kopie jako "save as" ale tamta mi tez nie dziala !! AAAAAAAAAA

Napisano

Sprawdz folder z autobakami. Powinny byc tam pliki na ktorych ostatnio pracowales (o ile nie wylaczyles auosave;)

Na przyszlosc rob czesto kopie lub po prostu uzywaj Hold'a.

Napisano

Tak tak juz wczoraj w nocy znalazlem tego autoback'a uffff. Najlepsze jest to, ze przed renderem zrobilem kopie (tak na wszelki wypadek) i ta kopia tez sie uszkodzila (!?) Ale juz wszystko OK. Dzieki wielkie

Napisano

Tak, jeżeli miałeś ustawiony autosave spróbuj autobacki. Jak to nie pomoże to merge - ale tylko po 1-3 obiekty maksymalnie za każdym podejściem. Jeżeli to również nie pomoże tzn. ze masz uszkodzone pliki.