Napisano 7 Czerwiec 200717 l Witam! Mam takie pytanie. Jaki procesor bedzie lepszy do modelowania? Jednordzeniowy 3,0 Ghz czy dwurdzeniowy 1.8 Ghz?? Z góry dzieki za pomoc. Pozdrawiam
Napisano 22 Czerwiec 200717 l Ja mam takie spostrzeżenia Jeśli kupujesz nowy sprzęt, jednordzeniowca nie ma sensu kupować. 3ds max bardzo fajnie wykorzystuje większą ilość rdzeni, i przyrost prędkości renderowania jest duży. I co najlepsze nie potrzeba do tego wielu $. Kupujesz nowego Intela E2160, lub E4300, lepszą płytę do O/C(Asusa p5B np) RAM 800MHz, procka ustawiasz na taktowanie 2,5-3GHz i lecisz z koksem. Okrojona pamięć cache nie ma tu dużego wpływu, rendering nie był zauwazalnie wolniejszy niż przy "pełnych" E6420, czy E6600 oczywiście po ustawieniu takiego samego zegara w obu procach. Oczywiśc ie jeśli ktoś ma duże ilości luźnej gotówki, można kupić Xeona Quad Core albo jakiegoś Core 2 Duo mocniejsze. Jednak jeżeli liczyć największą opłacalność to E2160/E4300 nie mają sobie równych, szczególnie że bezproblemowo się "kręcą" z 1,8 do 2,5-3GHz bez zauważalnego wpływu na stabilność systemu/maxa (tzn Max 8 dalej chodzi stabilnie, a max 9 dalej się wysypuje co pół godziny:) Można jeszcze się pokusić o Athlona X2 3600+ BRISBANE, też ładnie śmiga i kręci się do 2,7GHz lub któregoś z mocniejszych. W porównaniu z Athlonem 3200+ s939 Athlon X2 3600+ renderuje 2-2,5x szybciej przynajmniej u mnie (max 9, vray) E2140 podobnie, a podkrecony E2160/E4300 to już w ogóle. Oczywiście są to rozwiązania niskubedżetowe "jak najwięcej za jak najmniej", ale myślę, że kogoś moze to zainteresować, nie wszyscy wszak mają 5k zł na kompa;) Pozdrawiam Szymon
Napisano 22 Czerwiec 200717 l SWRSC zapodaj swoja opinie bo Ty to masz dopiero "wyku...iacza: ;P pozdr
Napisano 22 Czerwiec 200717 l bierz najwypasieńszego jednojajowca do modelungu :* więcej rdzeni używane jest tylko przy renderingu :/ SWRSC zapodaj swoja opinie bo Ty to masz dopiero "wyku...iacza: ;P pozdr SWRCza nie naśladuj, będą ci światła przygasać przy wciskaniu F9 :P
Napisano 22 Czerwiec 200717 l oj swiatla jak swiatla, ale SWRSC sciaga przy rozruchu swojego sprzetu prad z calej dzielnicy;) [sorry za spam] a jak do modelowania to bardziej sie nastaw na dobra karte graficzna, zeby Ci ciezkie modele w "wiuporcie" uniosla. pozdr
Napisano 22 Czerwiec 200717 l Ok. Dzięki wam wielkie za porady. Na pewno wezmę je pod uwagę podczas robienia zakupów:->
Napisano 30 Czerwiec 200717 l Proponuje zainwestować w kartę a raczej karty w trybie SLI, polecam QADRO 1600fx. W trybie właśnie SLI. Zainstalować najnowszego maxtryma i działasz bez żadnych cieć:) tyko zamieniaj wszystko po skoczeniu modelowania z editpoly na editmesh.Pozdrawiam. A procek..To raczej dwurdzeniowe.. Minimum…No i pytanie najważniejsze czy ten komputer ma zarabiać na siebie i ciebie czy tylko takie..Wiesz.;)