Skocz do zawartości

Jak wyrenderować ZDepth?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hejka

Włączyłem w Render Globalsach Z Channel i dalej nie wiem co zrobić :P bo renderuje mi się normalnie obrazek a ja chce Z Depth

• Odpowiedzi 8
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Wyrenderuj do IFFa wtedy będzie w Z-Depth channel. Można wyciągnąć np. z Fusion. Inną opcją jest też wykorzystanie odpowiednich shaderków do mentala (radzą sobie ładnie nawet z odbiciami), albo zrobienie takiego shaderka samemu, jedynie za pomocą dostępnych node'ów.

Napisano

naciśnij "8", dajesz na tą drugą zakładke, dajesz ADD i Wybierasz z-depth, a potem output-file i wybierasz tam z-deptha. Te opcje działają tylko w scanline, więc jak robisz coś w innym rendererze, to potem musisz zrobić drugi w scanline(najlepiej z szybkimi materiałami).

Może nie najlepszy sposób, ale ja tego używam. Widok ZDepth jest w oknie odglądu renderingu(tam gdzie masz liste i jest domyślnie RGB Channel).

Napisano

Ja już pokazałem Bhaalowi taki shaderek, który zrobiłem. Podobno zupełnie podobny jest na HighEnd ;)

remapValue.outColor -> lambert.color

Do tego lambert.ambientColor na biały i koniecznie wyłączone wszystkie światła w scenie.

Bardzo ważne jest ustawienie parametrów remapValue - inputMin oraz inputMax

Odległości te najlepiej zmierzyć distanceToolem (odległość najdalszego obiektu od kamery i najbliższego) i wpisać je z minusem :)

Taki materiał nałożyć na wszystkie obiekty w scenie i rendernąć.

Napisano

thx za komentarze

Razi91: sorry, ale twojej metody nie moge zrozumieć. Mówisz o Mayi? Jaka druga zakładka? wyjaśnij bardziej jak możesz :)

Napisano

Pisze o scanaline, czyli chodzi mu o Maxa. Czasem tutaj trafiają tacy zabłąkani userzy, którzy myślą, że wszystkie pytania na forum dotyczą właśnie tego softu.

Napisano

no właśnie tak myślałem o Maxie ale potem stwierdziłem, że może to jakiś stary Maxiarz co przesiadł się na Maye :P i ta 8 mnie zmyliła bo w Mayce to Paint Effects