Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hey...

Ja z takim małym pytankiem. Zainstalowałem maxa 9, oraz w nim zaimplementowanego mentala v3.5. Wiedziałem, że FG jest inne, ale, że aż na tyle to nie... Czemu nie ma ustawień radiusów ? Chyba se bez tego nie poradzę.

Aha...

Czy mógłby ktoś opisać działanie nowych [słyszałem, że wspaniałych] materiałów mentalowskich arch&design ? Pozdrawiam i liczę na pozytywną odpowiedź.

• Odpowiedzi 4
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Odnośnie pierwszego: http://img440.imageshack.us/img440/2558/untitled1jl1.jpg

Odnośnie drugiego: http://www.mymentalray.com/mymr_downloads/architectural-library.pdf , albo otwórz "3ds Max 9 Reference" i 3ds Max 9 Reference>Material Editor, Materials and Maps>Materials>mental ray Materials>Arch & Desing Material (mental ray)

Każda opcja dokładnie opisana razem z obrazkami.

3ds Max Reference Twoim przyjacielem. ;)

Napisano

Dzięki stary. A tak na marginesie... skoro są mentalowskiej produkcji materiały , gotowe co mnie strasznie cieszy to polecacie używania ich ? Bo koniecznie chciałbym zrezygnować z dgs'a... który wręcz katuje mojego proca.

Napisano

Dwie główne (moim zdaniem) różnice między DGS`em, a Arch & Design`em to:

1. Arch & Design zapewnia poprawniejszy model fizyczny materiału, którego praktycznie nie można złamać (chyba, że będziesz używać GI/FG i zmienisz wartość "FG/GI multiplier" z 1,0 na jakąś inną.).

2. Znacznie szybsze glossy reflections, które w dodatku mogą być interpolowane. Osobna kontrolka do redukcji ziarna ("Glossy Samples"), czego w DGS`ie nie było, tu trzeba regulować już sampling całej sceny co jest dość (!) kłopotliwe. Dopiero później pojawił się osobny shader "mib_glossy_reflection", w którym mogłeś już kontrolować m.in. sample, ale powodował tyle problemów, że dostał w max`ie "hidden".

Warto również wspomnieć o BRDF, wbudowanym w materiał i regulowanym z jego poziomu AO i ciekawostce "Round corners". ;)

Dlatego Arch & Design powinien być używany w sytuacjach, w których będziesz mógł to wykorzystać, szczególnie (jak sama nazwa wskazuje) w wizualizacjach architektonicznych, ponieważ znacznie łatwiej uzyskasz dobry efekt korzystając z Arch & Design niż z DGS`a.