.jacek Napisano 18 Czerwiec 2007 Napisano 18 Czerwiec 2007 Witam, mam problem - tworze postac czworonozna - robota. Zrigowalem sobie jedna z konczyn, ustawilem IK + limity, zlinkowalem to wszystko razem - wszystko dziala tak jak chcialem. Sklonowalem sobie jedna z konczyn o 180 stopni i jest ok, problem pojawia sie w momencie kiedy chce obrocic konczyne o 90stopni - wszystko sie rozsypuje - konczyna nie chce ustawic sie pod rownym ( 90 stopniowym) kątem - jest to moja pierwsza proba rigowania i animacji wiec domyslam sie, ze to jakis detal albo cos przeoczylem - w kazdym razie nei moge dojsc do tego jak to poprawnie zrobic. Z gory dzieki, hejah
SUPER_OkO Napisano 19 Czerwiec 2007 Napisano 19 Czerwiec 2007 Ze tak spytam z clonowales czy z mirrorowales? Jak sklonowales to WROC i zmierroruj sobie z zaznaczona opcja MIRROR IK limits.
.jacek Napisano 19 Czerwiec 2007 Autor Napisano 19 Czerwiec 2007 Mirorowalem z opcja 'mirror IK limits' - wiadomo. Tyle, ze problem jest przy probie obrotu o 90stopni, a nei jak w przypadku mirrora o 180. Hejah
Reanimator Napisano 19 Czerwiec 2007 Napisano 19 Czerwiec 2007 Mozesz to pokazac? Bo nie bardzo rozumiem... Co rozumiesz przez "obracanie", bo raz mam wrazenie, ze obracanie IK, a raz, ze zwykle zginanie nogi. I jaki soft, bo tego nie powiedziales. Screen bylby bonusem.
.jacek Napisano 19 Czerwiec 2007 Autor Napisano 19 Czerwiec 2007 Screena wrzuce pozniej bo nadaje z pracy, ale w kazdym razie chodzi o to, ze mam postac ktora ma cztery mechaniczne konczyny - zrigowalem jedna z nich, reszte przedtem usunalem i teraz chce skopiowac ta zrigowana 3 razy - mirrorowanie wychodzi ok, ale pozostale dwie konczyny musze obrocic o 90stopni zeby dopasowac je do korpusu. Nie chodzi mi o zginanie tylko o sklonowanie calego obiektu (obiekty + bonesy). Calosc robie w maxie 8. siema!
.jacek Napisano 19 Czerwiec 2007 Autor Napisano 19 Czerwiec 2007 Oto zrzut, mam nadzieje, ze to + wypowiedzi z poprzednich postow naswietla sytuacje:) http://www.max3d.pl/forum/attachment.php?attachmentid=46700&stc=1&d=1182278321 kosci.jpg
vv3k70r Napisano 19 Czerwiec 2007 Napisano 19 Czerwiec 2007 ustaw solver plane, max nie wymysli samemu jaka jest skretnosc lokalna dla wychylenia zerowego, wiec glupieje, jak to zwykle w eulerze...
Rekomendowane odpowiedzi