iad Napisano 20 Czerwiec 2007 Napisano 20 Czerwiec 2007 Witam Mam pytanie w sprawie przeniesienia obiektu z Archicad do Maxa. Zapisuje w archicadzie plik jako 3ds nastepnie importuje go do maxa i nie jest on w skali 1:1, jest strasznie mały, czy da sie otworzyć w maxie tak plik aby był normalnych wymirów czy jedynie pozostaje mi zabawa skala w maxie? Pzdr
Bruneq Napisano 20 Czerwiec 2007 Napisano 20 Czerwiec 2007 a jakie masz ustawione jednostki w maxie?!
iad Napisano 20 Czerwiec 2007 Autor Napisano 20 Czerwiec 2007 w maxie ustawiam cm, ale nawet jak zmienie na milimetry to objekt otwiera sie wciaż w takiej samej wielkosci.
slon_dominik Napisano 20 Czerwiec 2007 Napisano 20 Czerwiec 2007 Spróbuj ustawić w przy eksportowaniu w archi jako jednostkę 100 razy więcej, jeśli robisz w cm to ustaw 1000mm. W maksie jako jednostki w customize units daj cm, a przy importowaniu zaznacz konwertowanie.
troglodyta Napisano 20 Czerwiec 2007 Napisano 20 Czerwiec 2007 Witam. link z pluginem dzięki któremu może się uda dobrze importować do Maxa z ArchCada. Nigdy go nie próbowałem jak i nigdy nie importowałem z ArchCada. Ale może komuś się przyda. Ps ..i wiele innych pluginów :) http://plugins.angstraum.at/
Gość ma+ Napisano 20 Czerwiec 2007 Napisano 20 Czerwiec 2007 przy eksporcie do 3dsa wpisz 1000 mm i będzie ok.
delf77 Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 archicad w stosunku do autocada przeskalowane 1:100 , do maxa 1000 o ile pamietam , wystarczy zaznaczyc wszystko i przeskalowac , nie widze problemu
kuback Napisano 8 Lipiec 2007 Napisano 8 Lipiec 2007 Wykorzystam ten wątek i zapytam ..... Czy jest jakiś sposób, żeby elementy ceramiki łazienkowej w postaci ( ściągnięte z netu) dwg dxf zaimportować do MAXA z zachowaniem jego idealnych kształtów kątów łuków i okrągłości ? Pozdrawiam / Kuback
delf77 Napisano 9 Lipiec 2007 Napisano 9 Lipiec 2007 pewnie mowisz o darmowych bibliotekch np z Kola - mialem ten sam problem ale musialem sie pobawic poly bo samo smoth nie dzialalo ..
kuback Napisano 9 Lipiec 2007 Napisano 9 Lipiec 2007 Tak właśnie o to mi chodzi , lecz to o czym mówisz to już zabawa. Ale po braku innych odpowiedzi widzę że chyba nie me innego rozwiązania ...... kuback
m_d Napisano 10 Lipiec 2007 Napisano 10 Lipiec 2007 mam studencka wersja archicada i cos mi nie wychodzi eksport do 3d, wiecie moze czy sa jakies ograniczenia exportu w studenckiej wersji?
Krzychu_Mac Napisano 13 Sierpień 2007 Napisano 13 Sierpień 2007 mam problem z importowaniem pliku z archicada do 3ds, robie tak jak piszecie ustawiam w jednostce 1000, zmieniam na mm w 3ds i po zaimportowaniu pokazuje mi się duża kamera o światło (jakby zaimportowane z archicada), po ich usunięciu moj projekt jest malutki nie da sie go przybliżyc scrollem, dopiero jak klikne ZOOM EXTENTS projekt pokazuje się duzy. czy tak zblizony projekt jest w skali?
nitoprek Napisano 21 Sierpień 2007 Napisano 21 Sierpień 2007 hmm.. jest w skali.. poprostu po eksporcie max ustawia widok calego modelu. Zracji tego ze swiatla sa dosc daleko sam obiekt jest malutki. Zacznij od wyrzucenia swiatel. zwykle maja nazwy "sun"(podstawoa lampa slonca) i "light" (skylight z lightworksa - zwykle to kolo 20 lamp w jednym miejscu). potem wystarczy zanaczyc obiekt i kliknac przyblizenie elementu (bialy szescian, prawy dolny naroznik) i po sprawie. patent z jednostkami jest jak najbardziej prawidlowy.. poprostu jak do nie przestawisz, a robiles projek np w metrach to wtedy 1m=1mm. dodatkowo radze urzywac grupowania by material... zaoszczedza cholernie duzo czasu podczas teturowania.. i nie rozumim dlaczego malo osob wykozystuje ta opcje.
Rekomendowane odpowiedzi