Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam pytanie w sprawie przeniesienia obiektu z Archicad do Maxa. Zapisuje w archicadzie plik jako 3ds nastepnie importuje go do maxa i nie jest on w skali 1:1, jest strasznie mały, czy da sie otworzyć w maxie tak plik aby był normalnych wymirów czy jedynie pozostaje mi zabawa skala w maxie?

Pzdr

• Odpowiedzi 14
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Spróbuj ustawić w przy eksportowaniu w archi jako jednostkę 100 razy więcej, jeśli robisz w cm to ustaw 1000mm. W maksie jako jednostki w customize units daj cm, a przy importowaniu zaznacz konwertowanie.

Napisano

przy eksporcie do 3dsa wpisz 1000 mm i będzie ok.

Napisano

archicad w stosunku do autocada przeskalowane 1:100 , do maxa 1000 o ile pamietam , wystarczy zaznaczyc wszystko i przeskalowac , nie widze problemu

Napisano

Wykorzystam ten wątek i zapytam ..... Czy jest jakiś sposób, żeby elementy ceramiki łazienkowej w postaci ( ściągnięte z netu) dwg dxf zaimportować do MAXA z zachowaniem jego idealnych kształtów kątów łuków i okrągłości ?

Pozdrawiam / Kuback

Napisano

Tak właśnie o to mi chodzi , lecz to o czym mówisz to już zabawa. Ale po braku innych odpowiedzi widzę że chyba nie me innego rozwiązania ......

kuback

Napisano

mam studencka wersja archicada i cos mi nie wychodzi eksport do 3d, wiecie moze czy sa jakies ograniczenia exportu w studenckiej wersji?

Napisano

mam problem z importowaniem pliku z archicada do 3ds, robie tak jak piszecie ustawiam w jednostce 1000, zmieniam na mm w 3ds i po zaimportowaniu pokazuje mi się duża kamera o światło (jakby zaimportowane z archicada), po ich usunięciu moj projekt jest malutki nie da sie go przybliżyc scrollem, dopiero jak klikne ZOOM EXTENTS projekt pokazuje się duzy. czy tak zblizony projekt jest w skali?

Napisano

hmm.. jest w skali.. poprostu po eksporcie max ustawia widok calego modelu. Zracji tego ze swiatla sa dosc daleko sam obiekt jest malutki. Zacznij od wyrzucenia swiatel. zwykle maja nazwy "sun"(podstawoa lampa slonca) i "light" (skylight z lightworksa - zwykle to kolo 20 lamp w jednym miejscu). potem wystarczy zanaczyc obiekt i kliknac przyblizenie elementu (bialy szescian, prawy dolny naroznik) i po sprawie.

patent z jednostkami jest jak najbardziej prawidlowy.. poprostu jak do nie przestawisz, a robiles projek np w metrach to wtedy 1m=1mm.

dodatkowo radze urzywac grupowania by material... zaoszczedza cholernie duzo czasu podczas teturowania.. i nie rozumim dlaczego malo osob wykozystuje ta opcje.