Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam mam pewien problem otóż zrobiłem sobie animacje w 3ds max i teraz mój problem jest taki ze w jakim formacie(tak zeby mozna było zaimportowac do 3ds maxa z tego co wiem to chyba png) i w jaki sposób ją zapisac zeby nie było tła z 3ds max tylko same obiekty z 3ds bo chce ją do flasha zaimporotwac a tam jest białe (i takie tło ma tam byc) bo zazwyczaj jak sie renderuje w maxie to tło jest szare ;/ Prosze o pomoc profesionalistów czyli całe forum max3d :P:P:P

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Mocno zagmatwane to Twoje pytanie :D

Raz piszesz, że chcesz importować do maxa... potem, że do flasha... sam już nie wiem co chcesz robić... więc po kolei.

Jeśli masz scenę 3d i chcesz ją wyrenderować z białym tłem to wchodzisz do zakładki Rendering/Environment ... i zmieniasz tło (Background) na białe.

Jeśli chcesz aby tło było przezroczyste to renerujesz do sekwencji tga z kanałem alfa (32 bit)...

Jeśli chodzi o import do maxa to łyknie prawie każdy format 2d... jpg,bmp,psd,tga,avi,mov, bla bla bla.....

Jeśli chodzi o import do Flasha

z białym tlem, to podobnie jak wyżej.. większość dostępnych formatów 2d.

No i import do flasha bez tła to faktycznie najlepiej się sprawdzi png.

Podejrzewam, że chodziło Ci właśnie o sekwencję png, skoro chcesz zaimportować do maxa same modele bez tła...

Ale taka sekwencja plików png bez kompresji będzie sporo ważyła. Animacje pod strony www przeważnie wymagają optymalizacji.

Napisano
  • Autor

no własnie o to mi chodziło zeby z maxa do flasha zaimportowac a czy w png tez idzie zrobic tą opcje alpha?? czy też przezroczyste tło??

Napisano

Jasne. Format PNG ma przezroczystosc wiec bez problemu przejdzie

Pozdrawiam

xaoo

Napisano

Można też zrobić mov`a i przy ustawianiu jakości animacji ustawia się ilość kolorów Milioncolors+ . Ten plus oznacza, że rendruje z kanałem alfa.