Napisano 1 Lipiec 200717 l Dopiero wgryzam się powoli w XSI, ale pojawił się następujący problem: widziałem na videotutku jak koleś z alt'em tymczasowo przesuwa pivota (na czas transformacji), tylko ja się uparłem, że chce mieć nawigacje z alt'em (silne przyzwyczajenia z maxa). Zresztą w opcjach pisze: "This setting will also override any tools that use Alt as a modifier key" - nie można tego jakoś obejść (choćby tak jak context menu z ctrl+alt) ? Jeśli nie, to czy chociaż jest do tego opcja, żebym mógł w keyboard mapping ustawić skrót ? ...:::EDIT:::... Korzystając z okazji zapytam się jak ustawić viewport z wireframe, żeby tylko ta część siatki, która jest skierowana do kamery była widoczna ?
Napisano 1 Lipiec 200717 l czyli korzystasz z maxowych ustawien? jak tak to masz pod inertem i mozesz sobie to dowolnie zmapowac, File>keyboard mapping i w transform tool masz edit transform tool pivot i sobie mapujesz a zebys mial tymczasowo to po prawej stronie w transform>modify object pivot, a jak z z ustawien qwerty to jest pod insertem i pod d a z tym wireframe to nie do konca kumam, sprobuj hidden line removal albo depth cue ale bardziej to pierwsze wogole to ustawienia z xsi sa o wiele wygodniejsze i bardziej przemyslane ;)
Napisano 2 Lipiec 200717 l Autor Użymam ustawień xsi lekko zmodyfikowanych, zamieniłem 1/2/3/4 (filter to point/edge/polygon/object) i q/w/e/r (select/translate/rotate/scale) i w takiej konfiguracji fajnie modeluje się z alt'em (pod kciukiem leży :) ) Ale zmapowanie trandform tool pivot pomogło :) A z tym hidden line removal to sam nie rozumie jak mogłem minąć tą opcje, gdy przeglądałem je po kolei... starzeje się chyba Dzięki serdeczne za pomoc :) ...:::EDIT:::... Muszę przyznać, że z każdą godziną z XSI, coraz bardziej zaskakuje mnie ten program - ma fajny przemyślany interface, z jednaj strony na tyle klasyczny, że się w nim nie gubie (w mayi się nie potrafiłem połapać na początku i dałem spokój), z drugiej tak ułożony, że pracuje się szybciej niż w maxie. Oprócz tego mnóstwo takich drobnych udogodnień jak choćby raycast select albo memo. Jeszcze gdyby tylko dało się inferface przyciemnić trochę :)
Napisano 2 Lipiec 200717 l Jeszcze gdyby tylko dało się inferface przyciemnić trochę :) >>Panie tu jest ful service :D http://vids.png3d.com/tutorials/howto/misiekk_layout.wmv
Napisano 2 Lipiec 200717 l Autor Muminek - link, który podałeś nie działa (404), ale jeśli to jest ten sam tutek co na ftp kom-net'u, to tam nie ma nic o przyciemnianiu (chyba, że powyżej 1.40min - plik jest tam uszkodzony, przy 1.40min się wyłącza, a w wmp pokazuje, że powinien mieć 2.33min). Jeśli masz ten plik na dysku mógłbyś sprawdzić ile zajmuje, ten z kom-net'u ma 400k, jeśli jest więcej, to wrzuć na jakiegoś rapid'a albo coś w tym stylu. Będę wdzięczny :)