Napisano 4 Lipiec 200717 l jak eksportować mape z texture editor żeby później otworzyć ją w photoshop? Gdy w teksture editor daje "stamp" to on eksportuje do pliku jpg jednak razem z kolorowym obrazkiem. Jak zrobic eksport samej mapy żeby nie było tego kolorowego jpg z cyferkami..?????????
Napisano 4 Lipiec 200717 l Musisz podmienić ten kolorowy obrazek na jakiś inny, jednobarwny. Nie pamiętam w tej chwili gdzie to się robiło, a nie mam zainstalowanego iksesaja. O tutaj jest http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=11899 od 155 postu
Napisano 5 Lipiec 200717 l Autor Dzieki brother, tylko teraz mi powiedz jak zaimportowac pomalowaną mape do xsi gdyż po imporcie mój obiekt wcale nie jest pomalowany.......;/
Napisano 5 Lipiec 200717 l Autor no teraz działa jednak znowu mały problem, a nawet dwa: 1. gdy robie mape to on rozciaga mójk ształt do wielkości kolorowego obrazka i później jak pomaluje go w photoshopie to nie pasuje do końca tak jak ma pasować. Jak zachowac oryginalny kształt obiektu gdy ładuje go do Texture Editor? 2. gdy pomaluje w PS to musze wyrzucić pózniej te żółte kreski (żółte kreski na czarnym tle-kształt mapy)gdyż po załadowaniu pomalowanej mapy do XSI one są widoczne na obiekcie. Jest na to jakis inny sposób? Kolejny problem: Do Texture editor wkłądam pomalowaną mape ale po renderze nic nie ma na obiekcie. W widoku Textured na obiekcie jest pomalowane ale po renderze nie ma........
Napisano 5 Lipiec 200717 l Mapy w edytorze żeby się nie rozjeżdżały, muszą być kwadratowe np. 1024x1024. Co do żółtych kresek to ja to robię mniej więcej tak: obrazek z rozłożoną siatką wędruje do ps'a jako warstwa wierzchnia w trybie multiply, o ile dobrze pamiętam, a samą teksturę maluję na niższych warstwach. A gdy już skończę wyłączam warstwę z siatką i zapisuję obrazek. Mapa w texture editorze to nie tekstura na obiekcie. Masz zmapowany jakiś obiekt do którego masz już namalowaną texturkę. Tworzysz dla tego obiektu materiał, dajmy na to phong, i do kanału diffuse przypisujesz wcześniej przygotowaną texturę. I o ile dobrze pamiętam po tym zabiegu podmieni się też tło w edytorze tekstur na teksturę przypisaną do obiektu.
Napisano 5 Lipiec 200717 l Autor Co do żółtych kresek to ja to robię mniej więcej tak: obrazek z rozłożoną siatką wędruje do ps'a jako warstwa wierzchnia w trybie multiply, o ile dobrze pamiętam, a samą teksturę maluję na niższych warstwach. A gdy już skończę wyłączam warstwę z siatką i zapisuję obrazek.. Co znaczy tryb multiple? Nie rozumiem malowania na niżeszej warstwie. Przecierz ta górna warstwa zasłania ci dolną i nie widzisz co namalowałeś....
Napisano 5 Lipiec 200717 l Dobra, szybki kurs. 1. Otwierasz szopa i ładujesz obrazek z rozłożoną siatką (zakładam, że są to żółte linie na czarnym tle). 2. Wchodzisz Image/Adjustments, gdzie wybierasz Desaturate (Shift+Ctrl+U) 3. Wchodzisz Image/Adjustments, gdzie wybierasz Brightness/Contrast... i podkręcasz kontrast od 60 w górę. 4. Wchodzisz Image/Adjustments, gdzie wybierasz Invert (Ctrl+I). 5. Wchodzisz Layer, gdzie wybierasz duplicate. 6. W okienku z warstwami wybierasz nową warstwę i w tym samym okienku zmieniasz tryb krycia z normalnego na multiply. 7. Wyłączasz warstwę na dole. 8. Między warstwą z siatką, a wyłączoną wstawiasz nowe warstwy na których malujesz teksturę. 9. Po zakończeniu malowania wyłączasz warstwę z siatką i zapisujesz. 10. Jeżeli wszystko poszło ok, to mamy piękną teksturę bez siatki. Chyba wszystko dobrze napisałem. Jakby coś nie działało to pisz.