Napisano 7 Lipiec 200717 l Chciałam się was poradzić, czy zawsze gdy będe robiła zdjęcia gdzie jest kiepskie swiatło będe miała szumy czy mogę temu jakoś zaradzić i przy kiepskim oświetleniu uzyskać zdjecie nie zaszumione? Jeśli tak to jak to osiągnąć?
Napisano 7 Lipiec 200717 l dluzszy czas? o_O Mozesz sprobowac sama fote pomeczyc pozniej programem "neat image", ale z tego co wiem malo pomaga na ziarno wytworzone na fotkach robionych w ciemnym miejscu...
Napisano 8 Lipiec 200717 l szumy powstają poprzez podwyższanie wartości ISO. im większa wartość ISO tym krótsze czasy potrzebne do poprawnego naświetlenia zdjęcia. w praktyce rózne aparaty generują różne szumy przy tych wartościach ISO. mogą być też kolosalne róznice pomiędzy np: Nikonem a Canonem ustawionymi w tym samym miejscu o tej samej porze i przy tych samych wartościach ISO-czas-przysłona. średnio przyjmuje sie, że ISO 50-200 nadaje się do studyjnej fotografii. do 400-800 - plener i zdjęcia pod gołym niebem 1600-3200-6400 zdjęcia prasowe jeśli chcesz mieć mniej zaszumione zdjęcia zmniejsz wartość ISO zmniejsz wartość przysłony i wydłuż czas naświetlania. pamiętaj jednak, że przy czasach rzędy 1/5 sec i dłuższych nie dasz rady zrobić dobrego zdjęcia bez statywu. no chyba, że chcesz pokazać świetlane pasy czy smugi ;) podsumowując: ISO 100 - mały szum długi czas naświetlania ISO 1600 - duży szum, krótki czas nświetlania Pozdrawiam
Napisano 8 Lipiec 200717 l Autor No to własnie zmniejszam ISO,ale im mniejsze iso tym dłuższy czas naświetlania. A na przykład w mim kompakcie max czas naświetlania to 15sek i czasem to za mało :/
Napisano 9 Lipiec 200717 l jak masz kompakt to pewnie jasnosc obiektywu siega 1.8 wiec nie tak zle... sprawdz czy nie masz moze dluzszego czasu w manualnym ustawieniu
Napisano 9 Lipiec 200717 l ...trzeba jeszcze pamiętać, że nawet przy względnie niskim ISO możemy zaszumić zdjęcie, jeśli źle je naświetlimy i przy kiepskim oświetleniu uzyskać zdjecie nie zaszumione? właściwie wszystko już napisano ...niskie ISO i dłuższe czasy - tylko, że nie sprawdza się to przy fotografowaniu ludzi, wtedy tylko większa dziura lub flash ...większa dziura to mniejsza GO - nieraz ma to plusy, a nieraz nie ...flash - zazwyczaj zabija klimat, jednak można bawić się w odbijanie światła (lub system lamp), ale zazwyczaj nie ma takiej możliwości ...ogólnie prawda jest taka, że papier jest dość tolerancyjny i nie będzie tak bardzo widać na nim tych szumów :)
Napisano 9 Lipiec 200717 l Przy 8 mln px sama matryca nie powinna powodować sumów, jasność 2.8 to też nie tak źle, a co do czasu to faktycznie 15s to maksimum. Polecić mogę robienie ISO ok. 400, bo więcej już będzie powodować szumy, F 2.8 (zależy co chcesz osiągnąć z głębią ostrości - na 2.8 przy makro wszystko w tle będzie zamydlone), i naj najkrótszy czas tak, aby zdjęcie było w miarę jasne, albo "do uratowania" w późniejszej obróbce, czyli np. ustawiasz sobie ISO 400, Av na 2.8 i EV (korektę ekspozycji) na np. -0.3, albo nawet -0.6 - zawsze to skróci czas. Zdjęć nocnych bez poruszenia nie zrobisz - problemy są z tym nawet przy dobrej redukcji szumów w aparacie i jasnym obiektywie... Jeszcze jedno! Upewnij się, że robisz zdjęcia w jakości S (SuperFine) i w najwyższej rozdzielczości! Po zrobieniu zdjęcia możesz śmiało na komputerze obrobić zdjęcie. Najpierw rozjaśnij zdjęcie, a potem pomiejsz. Trochę szumu się zredukuje przy pomiejszaniu zdjęcia. Jeśli chcesz drukować swoje zdjęcia to nie polecam opcji 'Reduce noise', a jak już to tylko redukcję koloru szumów. Jak już ktoś powiedział na papierze kropeczki robią klimat :) pozdrawiam, m.
Napisano 9 Lipiec 200717 l Autor O kurde dzięki :) Pójdę jutro do piwnicy i będe ćwiczyła na różnych polecanych przez was ustawieniach i wybiorwe najlepszą wersję :) Dzieki, będzie mi to bardzo potrzebne bo mam pewien pomysł :*
Napisano 10 Lipiec 200717 l Ja bym jednak za Iso 200 nie wychodzil. Kiedys duzo focilem podobnym (tylko starszym) A60 i wiem ze nawet Iso 100 juz lubi szumiec. Matryca 8mpix w sprzecie tej klasy powoduje jednak spore szumy, tego sie nie minie, sensor jest maly i te mpix w kompaktach to dobry chwyt reklamowy. Za cene jakosci ZAWSZE robilem zdjecia nocne na czasie 15s / iso 50/100 / f2.8. Nigdy nie ominie cie obrobka takiego zdjecia. Pamietaj ze zmieniajac ogniskową (zoom) zmienia sie tez wartosc przyslony. Im wiekszy zoom tym aparat bardziej przymyka szklo , czyli jest ciemniej i wymaga to jeszcze dluzszego czasu. Poeksperymentuj ale super rezultatow nie osiagniesz (ale szczery jestem :)) pzdr.
Napisano 10 Lipiec 200717 l Pamietaj ze zmieniajac ogniskową (zoom) zmienia sie tez wartosc przyslony. Im wiekszy zoom tym aparat bardziej przymyka szklo , czyli jest ciemniej i wymaga to jeszcze dluzszego czasu.To jest akurat wlasciwosc szkla a nie system aparatu. Po prostu dluzsza ogniskowa to ciemniej (ale nie zawsze, lecz wtedy to kosztuje)
Napisano 10 Lipiec 200717 l nawet w lustrach przeciez im wieksza ogniskowa tym ciemniej (pomijajac super szkla)
Napisano 10 Lipiec 200717 l Korzystając z okazji zapytam was jak najlepiej "odszumić" zdjęcie? Próbuję "Noice Reduction", ale efekty nie zawsze są zadawalające...
Napisano 10 Lipiec 200717 l robic w najwyzszej rozdzielczosci, i manualnie usuwac szum nie bazujac na automatach softwarowych lecz kombinujac na warstwach i odszumiaczach
Napisano 11 Lipiec 200717 l "Kombinowanie na warstwach i odszumiaczach" mało mi mówi... Można jaśniej?
Napisano 11 Lipiec 200717 l Autor Osobiście wolę zrobić dobre zdjecie niż później bawić się w programach.
Napisano 11 Lipiec 200717 l Sama założyłaś temat z pytaniem jak robić zdjęcia bez szumów i wiesz, że są sytuacje, w których jest to nieuniknione...
Napisano 11 Lipiec 200717 l Autor Wiem, ale zakąłdałam ten wątek z myślą że doradzicie jak ustawić aparat, żeby były jak najmniejsze szumy. Wiem, że są nieuniknione przy kiepskim oświetleniu, ale zawsze można ustawić aparat tak, by ograniczyć je do minimum :)
Napisano 11 Lipiec 200717 l Prosze: http://foto.recenzja.pl/Subjects-index-req-viewpage-pageid-43.html