Jump to content

Recommended Posts

Posted

fxphd jest szkołą uczącą tworzenia efektów wizualnych na profesjonalnym i high-endowym poziomie. Kadrę dydaktyczną zasilają ludzie pracujący m.in. nad Władcą Pierścieni, X-Men, Fantastyczna Czwórka czy Posejdonem. Całość jest realizowana w konwencji on-line - co tydzień studenci dostają nagrane wykłady (jakość dvd, format mov, ok 30-40 minut każdy - do ściągnięcia na dysk i zachowania - żadnego streamingu) w wybranych przez siebie zajęciach (które głównie dzielą się ze względu na aplikacje, choć nie zawsze).

Jeden semestr trwa 12 tygodni, na który przypadają 3 różne zajęcia wybrane z puli plus jedne obowiązkowe (Background Fundamentals). Jeden semestr kosztuje $330 i w to wliczone jest wszystko, żadnych ukrytych kosztów. Dodatkowo można wykupić 2 kolejne zajęcia za $90 każde. O ile ktoś nie aspiruje do miana know-it-all w dziedzinie vfx, jest to raczej zbędne, bo "defaultowe" 3+1 pokrywa wystarczającą ilość tematów na jeden semestr.

Tyle w sumie suchych faktów, niemal jak z reklamówki. Teraz troszkę osobistych informacji. :)

Po pierwsze i w sumie najważniejsze. Razem z wykładami dostajemy doskonałej jakości footage, na którym możemy ćwiczyć, czasem jest to zwykłe SD, ale często również full HD - wszystko podawane jako sekwencje plików. Jednak najlepsze w tym jest to, że można to wszystko wykorzystać do swojego reela. Z danymi klipami możemy zrobić wszystko co nam się podoba - zreszta zawsze jesteśmy zachęcani by przerabiać je totalnie i kreatywnie, a nie ograniczać się do jedynej słusznej linii z wykładów. ;)

Po drugie, całość opiera się również na forum (jest też kanał irc, swoją drogą), na którym wykładowcy odpowiadają na każde niemal pytanie - rozmowa toczy się tak samo jak tutaj, czy na cgtalku - jak user z userem. :)

Po trzecie, dostajecie licencje na soft via VPN; pełne, ale zwykle niekomercyjne. Obecnie jest to Maya (8, 8,5), Monet/Monkey/Motor, Nuke 4.7, PFTrack - wszystkie dostępne w wersjach na Linuxa/Windowsa/OSX. Do tego Toxic 2007 od Autodesku - jakaś specjalna wersja eksperymentalna, tylko na winde xp. Ma też toto jakieś specjalne wymagania co do sprzętu (choćby Quadro jako grafikę). Nie wiem - nie używałem. Autodesku dotknę się tylko Flame'a. :P

Wisienką na szczycie jest fakt, że goście którzy to prowadzą są naprawdę porządni i... "spoko". ;) Nie ma na forach ucinania niewygodnych dyskusji (a były i takie) via kasowanie postów, czy coś. Szybko i pozytywnie reagują na prośby i sugestie - w zasadzie to studenci w dużej części kreują jak to wszystko wygląda. Choćby w części wyboru zajęć na następny semestr. Albo przykład osobisty - poprosiłem o Mayę 8.5 (gdy była dostępna na VPN tylko 8), ze względu na moją Vistę. 2-3 tygodnie później dostałem maila z info, że licencja 8.5 czeka na VPN. :)

Ostatnio też np. w ramach Background Fundamentals dostaliśmy pełen jeden wykład z zeszłego semestru (Flame 301, czyli zaawansowany poziom) o multi-pass compositing.

Ach - szkoła ma certyfikaty Apple'a i Autodesku - Authorized Training Center.

Po więcej informacji, zapraszam na http://www.fxphd.com

Wszystko jest tam dokładnie wyjaśnione, można ściągnąć sample wykładów i filmik wprowadzający. Dodatkowo na forum żadne pytanie nie pozostanie bez odpowiedzi.

Jeśli ktoś chce zrobić karierę w branży VFX - jest to dla mieszkańca polski obecnie najlepsza opcja. Jedyne wymagania - kasa na czesne i 18 lat. :)

A teraz będzie rzecz dla mnie troszkę krępująca - nigdy czegoś takiego nie lubiłem... :/

W każdym razie podczas rejestracji na forum (i tylko wtedy) możecie wpisać nick osoby, która Wam poleciła fxphd. Osoba ta dostanie jedne dodatkowe zajęcia do wyboru w tym semestrze, jeśli w ciągu tygodnia od rejestracji zdecydujecie się zapisać do szkoły. Jeśli będziecie chcieli, to mój nick tam to "Karrde".

edit/ps

Jeśli tylko macie jakieś pytania, odpowiem chętnie tutaj, albo na gg: 1263000

• Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Popular Days