Guest mickey1986 Posted July 15, 2007 Posted July 15, 2007 Czesc ; ) Planuje kupic nowy monitor, oczywiscie nacisk klade na grafike 3D/2D. Moja propozycja to: http://benq.pl/products/LCD/?product...specifications ktory kosztuje ok 3tys. zł. Po lewej stronie jest dostepna lista innych monitorow, moze znajdzie sie cos tanszego a rownie dobrego > 24 cale to nie za duzo? Jednakze moja wiedza w tym temacie jest nikla prosze o jakies komentarze/propozycje. Dzieki.
Rascal Posted July 15, 2007 Posted July 15, 2007 Mnie bardziej odpowiada matryca typu S-PVA ktora jest kompromisem pomiedzy szybkoscia TN a dobrym odwzorowaniem charakterystyki obrazu S-IPS. Pozatym ma glebsza czern i mniej ona interferuje, druga sprawa to S-IPS maja male problemy z rownomiernym podswietleniem. Natomiast jesli chodzi oszybkosc to S-IPS jest dosc wolny w zastosowaniach graficznych nie jest to az takie wazne, wyjatkiem jest panel Nec 20WGX2 PRO ktory ma dosc szybka odmiane tej matrycy jednak modul FRC dziala na nerwy objawiajac sie w postaci mrowienia matrycy ale trzeba pamietac iz jest to model typowo rozrywkowy w ktorym licza sie zupelnie inne parametry i powloka Glare niz w panelu do pracy. Jesli chodzi o mnie to do 2k osobiscie polecam panel Eizo model FlexScan S1931 na ktorym pracuje w domu. - matryce S-PVA - 5 lat gwarancji - perfekcyjne podswietlenie matrycy - 10 bitowa korekcja krzywej gamma - plynne gradienty - gleboka czern - zadowalajacy czas reakcji - brak FRC :) Jednym slowem cud miod :) do tego jeszcze ten powazny agresywny i surowy design. Nie od dzis wiadomo ze design Eizo nie doprowadzi estetow i fanow wyszukanego wzornictwa do zachwytu, tu sie pracuje ;) Kolejna propozycja to Eizo FlexScan S2000 za ok. 3200 zl
Guest mickey1986 Posted July 15, 2007 Posted July 15, 2007 a cos z monitorow panoramicznych? Niestety widzialem panoramy tylko z TN : (
max_1989 Posted July 15, 2007 Posted July 15, 2007 Ja bym brał 2x http://allegro.pl/item211926610_monitor_lcd_iiyama_22_wide_e2200ws_vb_wawa.html :) coprawda zapewne pod wzgledem jakosci nie bedzie mega wypas, ale ten komfort pracy ... a i kolorki tez zapewne nie bedą takie zle :)
Guest mickey1986 Posted July 17, 2007 Posted July 17, 2007 http://www.eizo.pl/products/index.html poogladalem i doszedlem do wniosku, ze nie stac mnie na taki monitor o jakim marze : ) teraz zastanawiam sie nad: - FlexScan S2000 - FlexScan S2031W Rascal, pracowales na Panoramie? Nie wiem czy jest to dobry krok... Tak czy inaczej na pewno kupie jeden z tych 2 : ) Rascal, max_1989 dzieki!
Rascal Posted July 17, 2007 Posted July 17, 2007 Jesli sie wachasz miedzy panorama a 4:3 to radzilbym isc do znajomego i chwile po obcowac z softem na ktorym sie bedzie pracowalo, z pewnoscia panorama jest dobra do filmow bardziej naturalna jesli chodzi o oragniecie ekranu wzrokiem, ale co do pracy z pewnymi softami to mam pewne watpliwosci, tutaj moze okazac sie ze klasyczne rozwiazanie bardziej odpowiednie mimo ze panoramy sa cool & trendy ;) Panel 20 cali wide screen jest jak nieco szersza 17 calowka.
Guest mickey1986 Posted July 19, 2007 Posted July 19, 2007 chyba sie zdecyduje na FlexScan S2000:) odezwe sie juak juz bedzie stal na moim biurku, mozedle moze fotki. Dziekiiii
Recommended Posts