Gość BigBen Napisano 17 Lipiec 2007 Napisano 17 Lipiec 2007 Witam Chciałbym stworzyć scenę pod samochód. mam już pomysł, ale nie wiem od której strony się za to zabrać i tu mam kilka pytań. Tu jest obrazek, coś takiego bym chciał uzyskać ale, Ustalmy że mam dwie panoramy, jedna to miasto druga to morze. Morze ma inne niebo od tego co jest w mieście, 1 czy mam połączyć te dwa obrazki i stworzyć jeden rodzaj nieba? 2 jeżeli słońce ma pozostać na niebie to czy mam ustawiać inne źródło światła dokładnie tak aby pokryło się ze słońcem, czy mogę oświetlić scenę tą jasną plamą z nieba? 3 czy gotową panoramę mam wrzucić do środowiska czy zrobić to inaczej aby łatwiej było można ustawić tło do modelu? Bardzo proszę o pomoc bo naprawdę chciałbym skończyć moją pierwszą prace a w necie to słabiutko jest na taki temat. Pozdrawiam.
streaker Napisano 17 Lipiec 2007 Napisano 17 Lipiec 2007 1. Photoshop 2. Jeśli to hdr'ka to nie 3. Tak, ustawisz (do sceny) ją sobie w opcjach materiału ...:::EDIT:::... 3. No możesz też na sphere załadować, albo jeśli używasz vraya to dome light
Tomala Napisano 17 Lipiec 2007 Napisano 17 Lipiec 2007 Raz na próbę oświetlałem scenę mapką hdri i robiłem to tak że mapę wrzucałem na hemisphere z odwróconymi normalami (scena znajdowała sie wewnątrz tej hemisphere).
Rekomendowane odpowiedzi