Napisano 29 Lipiec 200717 l Witam po przerwie ;] Nie robiłem nic w maxie naprawdę długo i jakoś mnie teraz spowrotem na to wzięło;] Modeluje już drugą gitarke ;] tym razem jeden z najpopularniejszych modeli ;] Starałem się w miare dokładnie odwzorować wszystkie elementy gitary ;] nigdy nie miałem tego modelu w rękach więc wzorowałem się wyłącznie na referkach, których ściągnąłem ponad 100 przed rozpoczęciem prac. Oto efekty jak narazie ;] gryfu nie pokazuje bo jeszcze nie skończyłem takich bajerów jak klucze itp siateczka;] (z niektórymi pierdółkami to naprawdę dużo za dużo sie rozpędziłem z poly... no ale cóż od nowa nie będe ich modelował)
Napisano 29 Lipiec 200717 l Na tyle, na ile można cokolwiek powiedzieć po screenach z viewportów to nieźle, he he :) Chyba za mały mesh smooth, bo krawędzie widać... Les Paul Rules! Pozdrawiam :)
Napisano 29 Lipiec 200717 l Jakiś młody ten lp'ek bo nie ma charakterystycznego brzuszka. No i progi źle nabite, tzn. odległości między nimi są złe.
Napisano 29 Lipiec 200717 l Autor wszystkie odległości są dobre ;] moze tak to wyglada na tycch ujęciach ;] wszystko robione z referki także napewno jest dobrze;] A co masz na myśli mówiąc brzuszek? Chodzi o 'wypukłość' korpusu? Jeśli tak to będzie bo zapomniałem włączyć modyfikator bend jak zmieniałem nieco model ;] tak dla pewności co do tych progów:
Napisano 29 Lipiec 200717 l No dobra, wygrałeś z progami. Złudzenie optyczne. Tak, chodzi mi o wypukłość korpusu.
Napisano 30 Lipiec 200717 l Autor z grafiki google ;] wpisujesz les paul, gibson, itp itd. dajesz na duży rozmiar i dociskacz do 100 strony aż zamiast gitar będą ci sie pokazywać chomiki ;] ok biorę sie do roboty pózniej dam jakiegoś upa
Napisano 30 Lipiec 200717 l mam takiego, to jest epiphone nie gibson. przełącznik przetworników pstryczek jest dużo większy. od dołu jest zrobiona? ogólnie bardzo przjemnie jeszcze teksturka drewna. ide grać
Napisano 30 Lipiec 200717 l na ostatnim obrazku widac, ze glowke masz innego ksztaltu niz oryginal. no i znow nie ma profilowanego korpusu - taka plaska decha jest po prostu paskudna ;?
Napisano 30 Lipiec 200717 l Autor to jest gibson tylko referke mam z epiphona bo lepsza była ;] no ok przełącznik zwiększe ;] Cruzh3r mam prośbe ;] jeśli masz epiphona i takie fajne wyglądające jak szklane potencjometry to czy mogłbyś zrobić im kilka dobrych fotek ;] bo kompletnie nie mam pojęcia jak to jest zrobione;] chodzi mi o takie potencjometry: ??????????????????????????????/ na ostatnim obrazku widac, ze glowke masz innego ksztaltu niz oryginal. no i znow nie ma profilowanego korpusu - taka plaska decha jest po prostu paskudna ;?hmmm profil już zrobiłem ;] później będą ss'ki ;] a co do główki (jeśli chodzi o zakończenie gryfu bo nie jestem pewny co do nazwy główka) to kształt jest dobry tylko że na wszystkich fotkach z góry jakie znalazłem gitara była lekko obrócona (fota nie była idealnie od góry tylko lekko od boku) i główkę modelowałem z innej referki. Właśnie skończyłem gniazdo Jacka ;] teraz biore sie za klucze;] aaa własnie ;] jeszcze musze dół korpusu zrobić ;] [edit] jeszcze pytanie ;] Czy takie wgniecenie jest w gibsonach?
Napisano 30 Lipiec 200717 l to wyciecie to raczej w jakis customach. standardowy les paul tylna strone ma gladka :)
Napisano 30 Lipiec 200717 l ja też nie kojarzę tego wycięcia i co do główki to faktycznie gibson ma nieco inną. Z tymi potencjometrami to też bardziej pod epiphona podchodzisz... Jak dla mnie najpiękniejszy Gibson: TU:) Inna główka, inne potencjometry. Pozdrawiam ;-)
Napisano 31 Lipiec 200717 l Autor ok mały up ;] jeszcze tylko skończę klucze, dodam takie pierdoły jak oznaczenia na 3,5,7,9,12... progu itd i biorę sie za materiały. Główkę poprawiłem z referki Homa. ps. dodałem "brzuszek" :D:D
Napisano 31 Lipiec 200717 l Popraw jeszcze te struny, są za wysoko w górę, powinny być bliżej podstrunnicy. A tak to mi się podoba gitarka, ale wole "Ibanez" :D typ RG. Pozdrawiam.
Napisano 31 Lipiec 200717 l pokaz siateczke korpusu :) bo cos mi sie zdaje ze nadal jest plaski jak deska do prasowania ;P tu masz pare zdjec, ktore pokazuja jak drastyczne jest profilowanie. najlepiej jakbys poszedl do jakiegos muzycznego i recami swemi zmacal to cielsko :) sprawdz ta stronke: http://www.wizardsofaz.com/guitars/lpset2_2.html pozdro!
Napisano 31 Lipiec 200717 l Autor ew moge jeszcze ręcznie poprzenosić parę punkcików ;] myślę, że brzuszek jest ok;] ps. edit: maly up ;], dodalem oznaczenia progów ;] i pare detali do główki (taki listek na kostke itp)
Napisano 31 Lipiec 200717 l Cieszę się, że moja referka się do czegoś przydała! A to profilowanie korpusu, o które tak atakuje Badyl faktycznie u Ciebie nie jest w najlepszym stanie... znaczy się - do poprawy :-] Acha i pamiętaj, że główka (z tego co dobrze pamiętam) jest przechylona w Gibsonach o 17 stopni, więc nie można się sugerować tą moją referką co do proporcji główki - jeśli już to tylko do kształtu jej górnej części. Powodzenia w dalszej walce! Pozdrawiam PS. Te struny faktycznie za wysoko troszkę, tak jak 'Ibanez zauważył :)
Napisano 31 Lipiec 200717 l Autor no a ta nowa wersja brzuszka jak wam sie widzi? A co do strun: zdaje się że to kolejne złudzenie ;] ps. moglo sie zdawać że są za wysoko bo przed ostatnim upem miałem zbyt wąski gryf i E1 nie była nad gryfem ;]
Napisano 31 Lipiec 200717 l Sprawdziłem... gitary gibsona mają odchylenie główki 17 stopni. A dobrze zrobiona gitara powinna mieć między 12 progiem a strunami około 2 mm... Apropos "brzuszka" to na tych prtSc z Vievporta niewiele widzę :-P
Napisano 31 Lipiec 200717 l Autor brzuszek ostro w gore jest wywalony ;] nawet nie wiem czy nie za mocno ;] Nie będę go już zmieniał bo już nerwicy dostawałem od dopasowywania wszystkich pierdółek do zmienionego korpusu ;] Kolejny up ;] ten najbardziej mi sie podoba ;] poza teksturą skończyłem klucze;] ps. teksturki robie sam ;] jakby ktoś jakąś chciał to piszcie;]
Napisano 31 Lipiec 200717 l Autor ok wziąłem się za materiały;] kilka próbnych renderków (bez AA bo mi ok 4 razy dłużej liczyło;]) ps. W siatce korpusu jest pare błędów które poprawie później ;] nie zauważyłem ich przed renderem ;] wiec nie czepiać sie dziwnych odbić gdzieniegdzie ;] aaa i wygładzanie jest na 1 a nie na 2 bo zapomniałem przestawić dlatego odbicia gdzieniegdzie kańciaste ;] i co sądzicie ;> przez nocke puszcze lepszy render ;]
Napisano 31 Lipiec 200717 l Autor no nawet sie dzisiaj renderku doczekałem;] 1h 03min czas renderu ;] efekt zadowolił mnie tak w 80% ;] heaven co do refleksów to mówiłem o tym w poście wyżej ;] będzie poprawione;]
Napisano 31 Lipiec 200717 l coraz ładniej :) zaznacz na tych vray lightach opcje INVISIBLE to nie bedzie ich widac a beda swiecic :) bo te swiatla nieciekawie wygladaja... takie biale prostokaty :) sproboj zrobic render na jasnej scenie :) bialej naprzyklad :)
Napisano 1 Sierpień 200717 l Autor hmmm ta scena jest biała.... tylko takie oświetlenie jest bo mi sie nie chciało ustawiać ;] a co do niewidzialności świateł to też ustawie ;] kolejny render
Napisano 1 Sierpień 200717 l Według mnie brzuszek powinien być trochę inny, ale to może dlatego, że za dużo prs'ów oglądam.
Napisano 1 Sierpień 200717 l no brzuszek jest nizezly, ale nadal nie taki dokladnie jak powinien :P przekroj powinien byc taki mniej wiecej: ale juz sie nie czepiam :P fajnie to wyglada
Napisano 1 Sierpień 200717 l Autor co wy się tak czepiacie tego brzuszka :D:D:D ps. Badyl nie wiedziałem że on taki zagięty koniec ma ;] Jak bez większych problemów mi sie uda to zrobić to tak zrobię ;] Ok biorę sie za teksturkę główki ;] jakieś pierdółki ;] zrobię statyw, jakieś studio i do finished;]