Napisano 29 Lipiec 200717 l Witam po przerwie ;] Nie robi艂em nic w maxie naprawd臋 d艂ugo i jako艣 mnie teraz spowrotem na to wzi臋艂o;] Modeluje ju偶 drug膮 gitarke ;] tym razem jeden z najpopularniejszych modeli ;] Stara艂em si臋 w miare dok艂adnie odwzorowa膰 wszystkie elementy gitary ;] nigdy nie mia艂em tego modelu w r臋kach wi臋c wzorowa艂em si臋 wy艂膮cznie na referkach, kt贸rych 艣ci膮gn膮艂em ponad 100 przed rozpocz臋ciem prac. Oto efekty jak narazie ;] gryfu nie pokazuje bo jeszcze nie sko艅czy艂em takich bajer贸w jak klucze itp siateczka;] (z niekt贸rymi pierd贸艂kami to naprawd臋 du偶o za du偶o sie rozp臋dzi艂em z poly... no ale c贸偶 od nowa nie b臋de ich modelowa艂)
Napisano 29 Lipiec 200717 l Na tyle, na ile mo偶na cokolwiek powiedzie膰 po screenach z viewport贸w to nie藕le, he he :) Chyba za ma艂y mesh smooth, bo kraw臋dzie wida膰... Les Paul Rules! Pozdrawiam :)
Napisano 29 Lipiec 200717 l Jaki艣 m艂ody ten lp'ek bo nie ma charakterystycznego brzuszka. No i progi 藕le nabite, tzn. odleg艂o艣ci mi臋dzy nimi s膮 z艂e.
Napisano 29 Lipiec 200717 l Autor wszystkie odleg艂o艣ci s膮 dobre ;] moze tak to wyglada na tycch uj臋ciach ;] wszystko robione z referki tak偶e napewno jest dobrze;] A co masz na my艣li m贸wi膮c brzuszek? Chodzi o 'wypuk艂o艣膰' korpusu? Je艣li tak to b臋dzie bo zapomnia艂em w艂膮czy膰 modyfikator bend jak zmienia艂em nieco model ;] tak dla pewno艣ci co do tych prog贸w:
Napisano 29 Lipiec 200717 l No dobra, wygra艂e艣 z progami. Z艂udzenie optyczne. Tak, chodzi mi o wypuk艂o艣膰 korpusu.
Napisano 30 Lipiec 200717 l Autor z grafiki google ;] wpisujesz les paul, gibson, itp itd. dajesz na du偶y rozmiar i dociskacz do 100 strony a偶 zamiast gitar b臋d膮 ci sie pokazywa膰 chomiki ;] ok bior臋 sie do roboty p贸zniej dam jakiego艣 upa
Napisano 30 Lipiec 200717 l mam takiego, to jest epiphone nie gibson. prze艂膮cznik przetwornik贸w pstryczek jest du偶o wi臋kszy. od do艂u jest zrobiona? og贸lnie bardzo przjemnie jeszcze teksturka drewna. ide gra膰
Napisano 30 Lipiec 200717 l na ostatnim obrazku widac, ze glowke masz innego ksztaltu niz oryginal. no i znow nie ma profilowanego korpusu - taka plaska decha jest po prostu paskudna ;?
Napisano 30 Lipiec 200717 l Autor to jest gibson tylko referke mam z epiphona bo lepsza by艂a ;] no ok prze艂膮cznik zwi臋ksze ;] Cruzh3r mam pro艣be ;] je艣li masz epiphona i takie fajne wygl膮daj膮ce jak szklane potencjometry to czy mog艂by艣 zrobi膰 im kilka dobrych fotek ;] bo kompletnie nie mam poj臋cia jak to jest zrobione;] chodzi mi o takie potencjometry: ??????????????????????????????/ Cytat na ostatnim obrazku widac, ze glowke masz innego ksztaltu niz oryginal. no i znow nie ma profilowanego korpusu - taka plaska decha jest po prostu paskudna ;?hmmm profil ju偶 zrobi艂em ;] p贸藕niej b臋d膮 ss'ki ;] a co do g艂贸wki (je艣li chodzi o zako艅czenie gryfu bo nie jestem pewny co do nazwy g艂贸wka) to kszta艂t jest dobry tylko 偶e na wszystkich fotkach z g贸ry jakie znalaz艂em gitara by艂a lekko obr贸cona (fota nie by艂a idealnie od g贸ry tylko lekko od boku) i g艂贸wk臋 modelowa艂em z innej referki. W艂a艣nie sko艅czy艂em gniazdo Jacka ;] teraz biore sie za klucze;] aaa w艂asnie ;] jeszcze musze d贸艂 korpusu zrobi膰 ;] [edit] jeszcze pytanie ;] Czy takie wgniecenie jest w gibsonach?
Napisano 30 Lipiec 200717 l to wyciecie to raczej w jakis customach. standardowy les paul tylna strone ma gladka :)
Napisano 30 Lipiec 200717 l ja te偶 nie kojarz臋 tego wyci臋cia i co do g艂贸wki to faktycznie gibson ma nieco inn膮. Z tymi potencjometrami to te偶 bardziej pod epiphona podchodzisz... Jak dla mnie najpi臋kniejszy Gibson: TU:) Inna g艂贸wka, inne potencjometry. Pozdrawiam ;-)
Napisano 31 Lipiec 200717 l Autor ok ma艂y up ;] jeszcze tylko sko艅cz臋 klucze, dodam takie pierdo艂y jak oznaczenia na 3,5,7,9,12... progu itd i bior臋 sie za materia艂y. G艂贸wk臋 poprawi艂em z referki Homa. ps. doda艂em "brzuszek" :D:D
Napisano 31 Lipiec 200717 l Popraw jeszcze te struny, s膮 za wysoko w g贸r臋, powinny by膰 bli偶ej podstrunnicy. A tak to mi si臋 podoba gitarka, ale wole "Ibanez" :D typ RG. Pozdrawiam.
Napisano 31 Lipiec 200717 l pokaz siateczke korpusu :) bo cos mi sie zdaje ze nadal jest plaski jak deska do prasowania ;P tu masz pare zdjec, ktore pokazuja jak drastyczne jest profilowanie. najlepiej jakbys poszedl do jakiegos muzycznego i recami swemi zmacal to cielsko :) sprawdz ta stronke: http://www.wizardsofaz.com/guitars/lpset2_2.html pozdro!
Napisano 31 Lipiec 200717 l Autor ew moge jeszcze r臋cznie poprzenosi膰 par臋 punkcik贸w ;] my艣l臋, 偶e brzuszek jest ok;] ps. edit: maly up ;], dodalem oznaczenia prog贸w ;] i pare detali do g艂贸wki (taki listek na kostke itp)
Napisano 31 Lipiec 200717 l Ciesz臋 si臋, 偶e moja referka si臋 do czego艣 przyda艂a! A to profilowanie korpusu, o kt贸re tak atakuje Badyl faktycznie u Ciebie nie jest w najlepszym stanie... znaczy si臋 - do poprawy :-] Acha i pami臋taj, 偶e g艂贸wka (z tego co dobrze pami臋tam) jest przechylona w Gibsonach o 17 stopni, wi臋c nie mo偶na si臋 sugerowa膰 t膮 moj膮 referk膮 co do proporcji g艂贸wki - je艣li ju偶 to tylko do kszta艂tu jej g贸rnej cz臋艣ci. Powodzenia w dalszej walce! Pozdrawiam PS. Te struny faktycznie za wysoko troszk臋, tak jak 'Ibanez zauwa偶y艂 :)
Napisano 31 Lipiec 200717 l Autor no a ta nowa wersja brzuszka jak wam sie widzi? A co do strun: zdaje si臋 偶e to kolejne z艂udzenie ;] ps. moglo sie zdawa膰 偶e s膮 za wysoko bo przed ostatnim upem mia艂em zbyt w膮ski gryf i E1 nie by艂a nad gryfem ;]
Napisano 31 Lipiec 200717 l Sprawdzi艂em... gitary gibsona maj膮 odchylenie g艂贸wki 17 stopni. A dobrze zrobiona gitara powinna mie膰 mi臋dzy 12 progiem a strunami oko艂o 2 mm... Apropos "brzuszka" to na tych prtSc z Vievporta niewiele widz臋 :-P
Napisano 31 Lipiec 200717 l Autor brzuszek ostro w gore jest wywalony ;] nawet nie wiem czy nie za mocno ;] Nie b臋d臋 go ju偶 zmienia艂 bo ju偶 nerwicy dostawa艂em od dopasowywania wszystkich pierd贸艂ek do zmienionego korpusu ;] Kolejny up ;] ten najbardziej mi sie podoba ;] poza tekstur膮 sko艅czy艂em klucze;] ps. teksturki robie sam ;] jakby kto艣 jak膮艣 chcia艂 to piszcie;]
Napisano 31 Lipiec 200717 l Autor ok wzi膮艂em si臋 za materia艂y;] kilka pr贸bnych renderk贸w (bez AA bo mi ok 4 razy d艂u偶ej liczy艂o;]) ps. W siatce korpusu jest pare b艂臋d贸w kt贸re poprawie p贸藕niej ;] nie zauwa偶y艂em ich przed renderem ;] wiec nie czepia膰 sie dziwnych odbi膰 gdzieniegdzie ;] aaa i wyg艂adzanie jest na 1 a nie na 2 bo zapomnia艂em przestawi膰 dlatego odbicia gdzieniegdzie ka艅ciaste ;] i co s膮dzicie ;> przez nocke puszcze lepszy render ;]
Napisano 31 Lipiec 200717 l Autor no nawet sie dzisiaj renderku doczeka艂em;] 1h 03min czas renderu ;] efekt zadowoli艂 mnie tak w 80% ;] heaven co do refleks贸w to m贸wi艂em o tym w po艣cie wy偶ej ;] b臋dzie poprawione;]
Napisano 31 Lipiec 200717 l coraz 艂adniej :) zaznacz na tych vray lightach opcje INVISIBLE to nie bedzie ich widac a beda swiecic :) bo te swiatla nieciekawie wygladaja... takie biale prostokaty :) sproboj zrobic render na jasnej scenie :) bialej naprzyklad :)
Napisano 1 Sierpie艅 200717 l Autor hmmm ta scena jest bia艂a.... tylko takie o艣wietlenie jest bo mi sie nie chcia艂o ustawia膰 ;] a co do niewidzialno艣ci 艣wiate艂 to te偶 ustawie ;] kolejny render
Napisano 1 Sierpie艅 200717 l Wed艂ug mnie brzuszek powinien by膰 troch臋 inny, ale to mo偶e dlatego, 偶e za du偶o prs'贸w ogl膮dam.
Napisano 1 Sierpie艅 200717 l no brzuszek jest nizezly, ale nadal nie taki dokladnie jak powinien :P przekroj powinien byc taki mniej wiecej: ale juz sie nie czepiam :P fajnie to wyglada
Napisano 1 Sierpie艅 200717 l Autor co wy si臋 tak czepiacie tego brzuszka :D:D:D ps. Badyl nie wiedzia艂em 偶e on taki zagi臋ty koniec ma ;] Jak bez wi臋kszych problem贸w mi sie uda to zrobi膰 to tak zrobi臋 ;] Ok bior臋 sie za teksturk臋 g艂贸wki ;] jakie艣 pierd贸艂ki ;] zrobi臋 statyw, jakie艣 studio i do finished;]
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto