Napisano 6 Sierpień 200717 l siema robilem dzisiaj sobie tego tutoriala http://www.max3d.pl/tut.php?id=273 Doszedlem do 4 punktu skonczylem go chccialem zaczynac 5 ale widze ze na mojej kostce lodowej nie ma cienia... gdzie popelnilem blad ??? z gory thx za pomoc screen:
Napisano 6 Sierpień 200717 l nie wiem... tak zapytam... a masz powierzchnię, na którą ten cień mógłby paść ?
Napisano 6 Sierpień 200717 l Autor jest jest... juz na samym poczatku zrobilem... ale cien nnie pada...
Napisano 6 Sierpień 200717 l no na chłopski rozum musisz badać ten punkt: "Teraz stworzymy dwa Omni Lights. Umieść pierwsze na X:-272, Y:-35, Z:228, i ustaw następujące opcje: zaznacz Ray Traced Shadows, ustaw Multiplier na 0.6, kolor powinien być biały, ustaw Shadow Density na: 0.4, w panelu 'mental ray Indirect Illumination' ustaw Energy na 45. To ostatnie będzie potrzebne do uzyskania efektu 'caustics'. Naciśnij 'Ctrl-V' aby skopiować Copy (nie Instance ani Reference) nasze Omni Light i ustaw jego pozycje na X:237, Y:100, Z:290, zmień Multiplier na: 0.55, kolor będzie teraz troche bardziej niebieski (R:220, G:234, B:244), W obu światłach opcja 'Automatically Calculates Energy and Photons' powinna być zaznaczona. Możesz wyrenderować aby obejrzeć rezultat, powinieneś otrzymać coś podobnego jak na rys.3." bo tutaj światła dochodzą... a nie wiem czy przypadkiem światła nie mają standardowo wyłączonych cieni; obadaj w opcjach tych omni czy cast shadows (prawie na samej górze opcji) jest "zaptaszkowane"
Napisano 6 Sierpień 200717 l Światła mają wyłączone cienie napewno. Wczoraj robiłem ten tutorial :) Włącz Shadows na On w opcjach światła i będzie ok.
Napisano 6 Sierpień 200717 l Autor No teraz dziala :) wielkie dzieki a jeszce jedno pytanie nie wiecie moze jak zrobic by scena sie obracala ?? chodzilo by mi o animacje by ukazac z kazdej strony co jest na scenie. z gory thx
Napisano 6 Sierpień 200717 l dajesz kamerke wciskacz auto key i tworzysz kilka kluczy by wyszla animacja krecenia sie kamery np w kolo
Napisano 6 Sierpień 200717 l Z tym obracaniem to możesz zrobić albo tak że zlinkujesz (3 pozycja na pasku zadań select and link) te kostki do plane'a na którym leżą i zanimujesz plane'a obracając go o 360 czy tam więcej stopni. Światła pozostaw w miejscu to będzie się zmieniać oświetlenie i cienie. Druga opcja to to wstawienie do sceny kamery typu target ( targeta daj po środku sceny) i zanimowanie ruchu kamery do okoła scenki po okręgu. W tym celu zrób circle (create>shapes>circle) przejdż do zakładki motion mając zaznaczoną kamerę rozwiń menu assign controller zaznacz position i kliknij na przycisk ze znakiem zapytania powyżej (assign controller i wybierz path constrait. Ten kontroler animacji sprawia że wybrany obiekt porusza się po wybranej ścieżce ( w tym przypadku po okręgu). Pod zakładką path parameters kliknij na add path i wskaż zrobiony wczesniej circle. Poruszaj suwakiem od animacji działa?
Napisano 6 Sierpień 200717 l Autor hmmm zrobilem tak jak mowiles z tym target tylko ze nie dziala... dalem pozniej make preview by zobaczyc animacje a zamiast widziec z widoku kamery widzialem kamere obracajaca sie... pewnie cos zle zrobilem..
Napisano 9 Sierpień 200717 l wcisnij klawisz C w oknie Perspective, zamieni Ci to okno na widok jaki widzi kamera.