Polik Napisano 11 Sierpień 2007 Napisano 11 Sierpień 2007 Witam! Klucilem sie ostatnio z kumplem na temat: jak robi sie takie smugi na swiatlach? ponizej zalaczam obrazek prezentujacy to o czym mowie (przepraszam za slaba jakosc ale akurat tylko to mialem pod reka). Taki patent jest czesto wykorzystywany w teledyskach. Kumpel wpieral mi ze takie rzeczy robi sie juz w obrobce po nagraniu klipu. Ja za to mowie, ze uzyskuje sie to za pomoca filtrow nalozonych na kamere podczas samego krecenia. Kto z nas ma racje? Pozdrawiam i licze na wasza pomoc!
piotrek Napisano 11 Sierpień 2007 Napisano 11 Sierpień 2007 Chyba jednak w postprodukcji to się robi. Masz większą kontrolę nad efektem.
maczuga Napisano 11 Sierpień 2007 Napisano 11 Sierpień 2007 Też jestem za postprodukcją, nawet kiedyś robiłem coś podobnego w maxowym video post. I nie wiem ktoś też ma takie wrażenie, ale ta flara na zdjęciu mi się tak jakby "odcina" od reszty...
SYmek Napisano 11 Sierpień 2007 Napisano 11 Sierpień 2007 Robi się obiema metodami. Taki trade-off: albo robisz na planie i masz o niebo ładniejszy efekt (chyba, że możesz u ILM zamówić piękną podróbkę, której nie da Ci żaden znany mi filtr), albo robisz w postprodukcji, masz pełną kontrolę, ale efekt mizerniejszy. Czyli jak by nie było, obydwaj mieliście racje! Czy to nie wspaniale! pozdr., skk.
Kris_R Napisano 16 Sierpień 2007 Napisano 16 Sierpień 2007 Dokładnie tak jak pisze SYmek... obie metody są możliwe i zależnie od reżysera i operatora może być to realizowane już na planie albo w posprodukcji. Nie macie o co się spierać ;)
Rekomendowane odpowiedzi