Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!

Klucilem sie ostatnio z kumplem na temat: jak robi sie takie smugi na swiatlach? ponizej zalaczam obrazek prezentujacy to o czym mowie (przepraszam za slaba jakosc ale akurat tylko to mialem pod reka). Taki patent jest czesto wykorzystywany w teledyskach.

Kumpel wpieral mi ze takie rzeczy robi sie juz w obrobce po nagraniu klipu. Ja za to mowie, ze uzyskuje sie to za pomoca filtrow nalozonych na kamere podczas samego krecenia.

Kto z nas ma racje?

Pozdrawiam i licze na wasza pomoc!

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Chyba jednak w postprodukcji to się robi. Masz większą kontrolę nad efektem.

Napisano

Też jestem za postprodukcją, nawet kiedyś robiłem coś podobnego w maxowym video post. I nie wiem ktoś też ma takie wrażenie, ale ta flara na zdjęciu mi się tak jakby "odcina" od reszty...

Napisano

Robi się obiema metodami. Taki trade-off: albo robisz na planie i masz o niebo ładniejszy efekt (chyba, że możesz u ILM zamówić piękną podróbkę, której nie da Ci żaden znany mi filtr), albo robisz w postprodukcji, masz pełną kontrolę, ale efekt mizerniejszy.

Czyli jak by nie było, obydwaj mieliście racje! Czy to nie wspaniale!

pozdr.,

skk.

Napisano

Dokładnie tak jak pisze SYmek... obie metody są możliwe i zależnie od reżysera i operatora może być to realizowane już na planie albo w posprodukcji. Nie macie o co się spierać ;)