Napisano 11 Sierpień 200717 l witam, chcialbym zapytać czy ktoś moglby wyteksturować, albo przynajmniej pomóc nałożyć tekstury. Jestem bardzo cienki w teksturowaniu,
Napisano 11 Sierpień 200717 l Ale masz go zmapowanego i chodzi o wykonanie textury czy chodzi o mapping?? btw fajny mode; :D
Napisano 11 Sierpień 200717 l Autor Dzięki. Mogę wykonać teksture do gotowej siatki i jeszcze troche włosków dać. Z włoskami sobie poradzę, ale z mapowaniem nie za bardzo, teksture tez potrafię wykonać w photoshopie, ale do gotowej siatki (UVW), pomógl mi by ktoś? Ten model robie dla dziewczyny, wiec chce mieć jakąś sensną teksturę na tym ;) chyba rozumiecie :p -------- a i jeszcze jedno, nie wiem czy dalo by sie do jeszcze jakoś sensnie zanimować, np zeby ten owad machał skrzydlami, odnozami i czolkami... :) (najlepiej zeby latał), jezeli jest szansa na jakieś dobre zanimowanie to prosze powiedzeć, to pokombinuję ;) :p
Napisano 11 Sierpień 200717 l więc tak, model bardzo ładny, radzę się nauczyć mapować, nikt tego nie lubi robić ale nie jest takie trudne, najlepiej w tym przypadku skrzydełka planarnie a resztę jakimś automatem, albo skrzydełka rozciąć wzdłuż kantu i też automatem. rozetnij: - wzdłóż tułowia od dołu (od czubka głowy do ogona) - szyja - między czułkami - nasadę każdej nóżki i czułków naokoło - wzdłóż każdej nóżki i czułków (od nasady do końca) w załączniku zaznaczyłam gdzie bym zrobiła cięcia. automatyczne mapowanie jest bardzo dobre w blenderze, w moim podpisie pod tutorials jest videotutorial o mapowaniu w blenderze. mówisz mu tylko gdzie ma rozciąć, resztę robi za ciebie, potem już tylko jeśli chcesz to możesz poprzesuwać poszczególne części i ewentualnie porozciągać inaczej.
Napisano 11 Sierpień 200717 l Autor mam prozbe, nie bylo by problemu jakbyś podzielila to w Unwrap w maxie, jak bym przeslal plik max?? bo nie pojmuje zabardzo jeszcze tego, blendera nie mam.
Napisano 11 Sierpień 200717 l blender jest darmowy, i można z niego exportować i importować do maxa poprzez pliki obj. nie mam czasu na unwrapowanie i nie lubię tego robić. w maksie możesz to robić za pomocą pelt mappingu, jest o tym napisane dość dokładnie w helpie, ale jest to do kitu.