jeju Napisano 18 Sierpień 2007 Share Napisano 18 Sierpień 2007 Witam grupę Proszę o pomoc odnośnie modelowania roślinności w Rhino3d. Muszę oprzeć się wyłącznie o ten program. Chciałbym „zamodelować” kilkanaście gatunków drzew iglastych i liściastych rosnących w Polsce również krzewów (niewysokie zagęszczenie siatki tak aby były ogólnie rozpoznawalne). Każda informacja może być pomocna bo naprawdę nie wiem jak rozpocząć. Dobry byłby przepis jakie narzędzie do czego wykorzystać. Z góry wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 21 Sierpień 2007 Share Napisano 21 Sierpień 2007 daj sobie spokoj bo to bedzie raczej trudniejsze niz w innych softach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 21 Sierpień 2007 Share Napisano 21 Sierpień 2007 Czy warunkiem zlecenia było, że docelowe modele mają być CAD'ami? Bo jeśli nie, to na prawdę szybciej nauczysz się jakiegoś darmowego programu i zrobisz te krzaki w parę dni (wraz z nauką softu). W Rhino, czy w jakimkolwiek innym CAD'zie tego typu rzeczy są bardzo trudne w realizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eco Napisano 7 Wrzesień 2007 Share Napisano 7 Wrzesień 2007 ...heh ciekawe wyzwanie - jezeli robilbys konary to jeszcze oka ale jakos nie wyobrazam sobie lisci - to chyba tylko Bzyku by wiedzial jak zrobic to w Rhino :) -ja bym proponowal inny soft a potem jakas konwersje pliku albo cos podobnego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzyku Napisano 7 Wrzesień 2007 Share Napisano 7 Wrzesień 2007 a co ja wróżka jestem :D. Nawet sie nie odzywam bo moze i dalo by sie to zrobic ale czy warto sie męczyć? najprosciej to jest w maxie jakis plane zagiety delikatnie mapowanko+ mapy diffuse+opacity+bump i tyle bym sie meczyl a modelowanie liscia hym zalezy jaka dokladnosc ale nale zagiety + trim i chyba nic wiecej i wychodzi najprostszy lisc z lisci ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eco Napisano 7 Wrzesień 2007 Share Napisano 7 Wrzesień 2007 hyhy no jakby drzewo mialo jeden lisc to masz racje a mi chodzilo o wszystkie :) - no chyba ze rhino ma narzedzie do "obsypywania" liscmi :) niczym PF w maxie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzyku Napisano 8 Wrzesień 2007 Share Napisano 8 Wrzesień 2007 no tak jeden lisc nie tworzy drzewa :).To wezmy to drzewo i przerobmy na deski i juz mamy problem z glowy, a tak serio to pewnie ktos musial by jakis skrypt napisac ktory by wlasnie taki lisc mogl potem poprzyczepiac jakos przypadkowo na jakims tam drzewie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wildstyle Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 jesli chodzi o drzewa to calkiem fajne efekty daje flamingo v.1.1 w rhino 4.0 z r1 . do wyboru duzo gatunkow drzew z wieloma opcjami modyfikacji . i wlasciwie to jest to o czym ktos wyzej mowil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi