Skocz do zawartości

Roślinność ...

jeju

Rekomendowane odpowiedzi

Witam grupę

Proszę o pomoc odnośnie modelowania roślinności w Rhino3d. Muszę oprzeć się wyłącznie o ten program. Chciałbym „zamodelować” kilkanaście gatunków drzew iglastych i liściastych rosnących w Polsce również krzewów (niewysokie zagęszczenie siatki tak aby były ogólnie rozpoznawalne).

Każda informacja może być pomocna bo naprawdę nie wiem jak rozpocząć.

Dobry byłby przepis jakie narzędzie do czego wykorzystać.

Z góry wielkie dzięki

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Czy warunkiem zlecenia było, że docelowe modele mają być CAD'ami? Bo jeśli nie, to na prawdę szybciej nauczysz się jakiegoś darmowego programu i zrobisz te krzaki w parę dni (wraz z nauką softu). W Rhino, czy w jakimkolwiek innym CAD'zie tego typu rzeczy są bardzo trudne w realizacji.

...heh ciekawe wyzwanie - jezeli robilbys konary to jeszcze oka ale jakos nie wyobrazam sobie lisci - to chyba tylko Bzyku by wiedzial jak zrobic to w Rhino :) -ja bym proponowal inny soft a potem jakas konwersje pliku albo cos podobnego ?

a co ja wróżka jestem :D. Nawet sie nie odzywam bo moze i dalo by sie to zrobic ale czy warto sie męczyć? najprosciej to jest w maxie jakis plane zagiety delikatnie mapowanko+ mapy diffuse+opacity+bump i tyle bym sie meczyl a modelowanie liscia hym zalezy jaka dokladnosc ale nale zagiety + trim i chyba nic wiecej i wychodzi najprostszy lisc z lisci ;)

no tak jeden lisc nie tworzy drzewa :).To wezmy to drzewo i przerobmy na deski i juz mamy problem z glowy, a tak serio to pewnie ktos musial by jakis skrypt napisac ktory by wlasnie taki lisc mogl potem poprzyczepiac jakos przypadkowo na jakims tam drzewie

Gość wildstyle

jesli chodzi o drzewa to calkiem fajne efekty daje flamingo v.1.1 w rhino 4.0 z r1 . do wyboru duzo gatunkow drzew z wieloma opcjami modyfikacji . i wlasciwie to jest to o czym ktos wyzej mowil.