Skocz do zawartości

Vray - jak pozbyc sie Double Sided ? pomocy panowie :)

Featured Replies

Napisano

Mam dosc upie#$# problem :)

Mam material Vray (blend material) - jak wylaczyc renderowanie 'backfaceow' w tym materiale i wogole w vray?.

Probowalem juz wielu rzeczy , od wylaczania 'double sided' w materialach po wstawienie powyzszego materialu do i wylaczanie backface.

Vray renderuje nawet tylne scianki przy zwyklych materialach scanline'owych.

Wszystko co znalazlem na sieci zawiodlo. Potrzebuje tego w scenie w ktorej renderuje karoserie samochodu i musi miec ona maske alpha. problem ze widac te #$%# tylne scianki co odbija sie zle na alphie :)

pomocy ;(

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

hm rzeczywiście, u mnie też nie działa, przypuszczam że to jakiś bug

spróbuj samą alphę wyrenderować w scanlinie albo mentalu.

Napisano
  • Autor

no tak, mozna to obejsc w ten sposob ale problem w tym ze potrzebuje widoczne odbicia :)

wsio poza karoseria ma wylaczone 'visible to camera'.

na forum chaosow tez nic nie znalazlem :/

Napisano
  • Autor

tez nie dziala, probowalem jak pisalem w 1 poscie. problem z vrayem jest taki ze wszystko niezaleznie od ustawien renderuje 'double'

no nic , obejde to renderujac maske w scanline i potem zabawa w PS. mam nadzieje ze to jakis 'bug' i zostanie to poprawione.

zabawy troche bede mial bo mam 36 klatek animacji (albo i tylko 36:) )

a jesli ktos zna odpowiedz to niech podzieli sie solucja :)

Napisano

chodziło mi o rodzaj materiału który daje inny materiał na przód facea i inny na tył zwany double sided. do back material wrzuć materiał z 0% opacity i może pomoże.

Napisano
  • Autor

dokladnie tego probowalem, nawet podwojny material ze scanline. mi wyszlo na to ze co by nie robic jesli renderer to vray to bedziemy miec te cho@$%# scianki :)

to co napisales znalazlem w kilku miejscach na sieci ale nic to nie dalo.

Napisano

spróbuj tak

dwa materiały (vrayowskie coby się szybko renderowało):

1. - karoseria

2. - mateirał idealnie przezroczysty (czyli opacity czarna a na wszelki wypadek refract białe i IOR 1), najpierw potestuj czy jest naprawde niewidoczny

łączysz oba w Blend material, jako maskę użyj falloff, z opcją towards-away, a w Mix curve ustaw tak żeby było czarno dokładnie do połowy a dalej biało (bez żadnych gradientów, ma być nagłe przejście).

489d7fa7bda94e1bm.jpg

Napisano
  • Autor

Dzieki za solucje Aniu. Dziala cholerstwo ! :) juz wczoraj wieczorem bym tego nie wykombinowal hehe.

WIELKI PUNKT DLA CIEBIE bo przyda sie to pewnie nie tylko mnie.

dodam jeszcze dla zainteresowanych zeby nie zapomniec o wylaczeniu 'double sided' w glownym materiale.

pozdro !!