Skocz do zawartości

Fotografia studyjna, portret, akt, reklama - CONTEST - czyli wspólna zabawa

Featured Replies

Napisano
  • Autor

Fidiasz fajna herbatka - jak oświetlona ?

ode mnie - odkurzyłem sprzęt - jeszcze nie to co bym chciał ale już chyba wiem jak to osiągnąć

fluid01.jpg

fluid02.jpg

• Odpowiedzi 147
  • Wyświetleń 29,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

hey Piksar rewelka to Ci wyszlo :)

Co do oswietlania herabty to:

1. namiot bezcieniowy wlasnej roboty

2. Halogen z softboxem wlasnej roboty

3. i z drugiej strony halogen zwykly

a tu nowe

kawamalayo3.jpg

Napisano

illy: fajnie fajnie, ale strasznie przepalasz fotki. dzieciak szcególnie, aż się prosi o oddalenie tego światełka. stosuj miękkie światło nie słoneczne ;)

Fidiasz: za mocne odbicie. napis niestety staje się nieczytelny.

pikSar: ostre :) zrób wersję z samą wodą albo piwem ;)

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

coś mi bezcienwka nie wychodzi, ale mam tydzień wolnego - coś wymysle

spray.jpg

tła zmieniane w realu - nie szopowane

Napisano

srodkowe najlepsze, najmniej cienia, lewe tez w miare ok

dajesz jakies czarne tla z przodu? coby zredukowac odbicia?

Napisano

a ja sie troszke przyczepie. imo, kiepska ta modelacja szkla. widac duze braki. zawsze jakas czesc butelki jest wyraznie przeswietlona. a na davidofie widac paskude paluchy :P

Napisano
  • Autor

pierwsze podejście do foto z softboxem

mówcie co myślicie, jesli sa jakies błedy walcie, bo musze się nauczyć w końcu

kolor oczu nie podlega ocenie (niebieski to PS)

kuba01.jpg

kuba02.jpg

Napisano

szkoda że nie dałes backlighta jakiegoś choćby z tych Twoich starych lamp, ale i tak łądnie

Napisano

w PS popraw oczy bo sa tragiczne i nie chodzi o kolor a o rownomierne doswietlenie gdy teraz wyglada jakby mial zeza, a conajmniej dziwnie

Napisano
  • Autor

jak mam w szopie oczy poprawić ? Spojówkę przesunąć ? Jak wyszedł zez to już tak musi być ? Taka ingerencja zabiła by sens fotografii jako formy przekazu, nie ma co przeginać z szopem

Napisano

nie, to ostatnie zdecydowanie nie :P za szeroko. w sumie tak niedorobione szeroko. bo albo fish eyem lecimy (a fajne efekty ma przy portretach) albo min 50mm. to jakies takie... jakbys chcial a nie mogl :p i na lewej krawedzi syf w postaci bialej plamy. i jeszcze te cienie mi przeszkadzaja.

Napisano

fisz-aja zamowilem, bedzie po nowym roku, chyba ze poczta sie sprezy :D

Napisano

Czołem

Zostałem szczesliwym posiadaczem 20d, w zwiazku z czym przezentuje moje pierwsze podejscie do "studia" :P

20D, Tamron 24-70 3.5-5.6, namiot bezcieniowy zrobiony z kartonu i kalki, 4 lampy biurkowe

iso 200, czas 1/60, przysłona 5.6, było ciemno, jasnosc podciagnieta w ps

nuze003acg5.jpg

haluu

Napisano

-1EV polecam, i swiatla pod katem od przodu bo pali ci gore

Napisano

piksar, pokaz co chcesz mniej wiecje osoiagnac, a moge Ci 'odszyfrowac' ustawienie.

szczerze, najlepiej robi sie na czuja. nie ma idealnych ustawien. patrzysz w wizjer i zmieniasz, to co Ci sie nie podoba ;).

osobiscie puszczamy w ruch od 3-5 lamp.

najbardziej standardowe oswietlenie - dwa soft boxy po bokach i mocna lampa w sufit. na poczatek idealne.

potem wchodza kontry, oświetlenia punktowe, ewentualnie fajne efekty wychodza przy soft boxie i parasolce.

wszystko zalezy od tego, co chcesz osiagnac.

Napisano

piksar: dawalem kiedys linka z tutorialami do portretu w tym watku, przejzyj

Napisano

Dawno mnie nie było :) W między czasie próbowałam światło pobić. Czy mi się udało? Sami ocencie :)

Modelką miała zaszczyt być kobieca i cierpliwa siostra :)

1.

001do3.jpg

2.

002xq4.jpg

Napisano

pierwsze fajne drugie chyba ciemne

pewnie oba sa tak samo zrobione ale w pierwszym to pasuje

Napisano

...drugie fajne, pierwsze mniej

serio takie mam odczucia ;)

...chociaż 2 bym i tak dociął od góry

i przerobił na 'klimatyczne' b&w

--- edycja ---------

poprawka... miałem zmieniony profil w monitorze

przy ustawieniu pod foto rzeczywiście 2 jest za ciemne, a 1 zyskuje :)

ech, nie ma to jak papier - wtedy wszyscy widzą to samo

--- edycja ---------

2 widziałbym w ten sposób (jeśli można)... b&w jednak nie pasuje

http://img212.imageshack.us/my.php?image=ampulkavsemanmr9.jpg

pozdro

Napisano

wszystko bursztyn, ktory szef Jedynego mial w torbie. sadzac po gebie, to z rabunku.

a tak na serio. korzystajac z wolnego pomagalam chlopakom z torebkami pewnej firmy , ktorej nazwy wymienic nie moge ;) no i sie okazalo, ze bursztynki tez byly. u nas tego na pomorzu pelno...

Napisano

Witam! Jestem nowy więc pokrótce się przedstawię i przywitam.:)

Robię zdjęcia produktów do katalogu i na stronę w firmie MielochMotocykle. Generalnie nie jestem fotografem z zawodu - bardziej amatorem, ale chciałbym zgłębić temat który najbardziej mnie męczy - oświetlenie.

Do dyspozycji w firmie mam namiot / stół / 3 lampy błyskowe i canona eos 400d z obiektywem 18-55 i pomieszczenie.

Czego mi brakuje? Chyba światła - bo dużo muszę czasu poświęcać na obróbkę zdjęć! Za dużo jak myślę. Widzę że większość z Was robi zdjęcia po ciemku - chodzi o to żeby nie mieszać źródeł światła?

Co myślicie o takich zdjęciach - pytam Was jako fachowców to w sumie moje najlepsze - chyba wyszły przez przypadek:).

bg_REV-653.21CE.jpg

bg_REV-623.06WH.jpg

Generalnie mam duży problem z światłem - dużo muszę pracować w PSie i podobnych żeby usunąć szarości. Na tych zdjęciach jeszcze jest okay, ale jak np chcę zrobić biały kask nie mogę sobie poradzić tak do końca.

Mam 3 lampy błyskowe - może lepiej dać stałe?

I dużo niestety mam takich produktów jak np ten kask - biały na białym tle, albo chromowane rzeczy!

Tu przykład po obróbce (sorrki za czarną dziurę! Normalnie zasłaniam namiot, ale jak tu zasłaniałem to nie dawało rady wogóle):

bg_J3MWH_1.jpg

Za mało światła - widać to w kasku - w środku widać cienie pogniecionego tła - to mój problem!

Podpowiedzcie mi trochę co i jak mam zrobić - światło stałe dać? Mocniejsze? Softboxy? Jeżeli chodzi o to jestem amatorem - robię zdjęcia od niespełna 2 miesięcy.

Docelowo chciałbym umieć robić takie zdjęcia jak jednej z niemieckich firm (Mega ostrość, widać nawet białe krawędzie opakowania w tle, 100% wierność kolorom - Wiecie może jaką techniką robione jest to zdjęcie - głównie jakie oświetlenie?):

et-p1250007.jpg

Napisano

wydae mi sie ze robisz bladrobiac w namiocie, nie wiem czy softbox nie bylby lepszy i dwa czarne arkusze po bokach

namiot robic ci biale otoczenie i w chromie nie masz w ogole odbic

tak samo z kaskiem (wydaje mi sie ze wystarczy z prawej u gory powiesic czarny duzy kartonik zeby zaakcentowackrawedz

oczywisci tez mozesz kombinowac z kontrswiatlem

http://www.northlight-images.co.uk/product_photo_training.html

kamilsien: http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/news.php?id_news=27254 to wasza sprawka? :D

Napisano

Zabawka ktora w koncu uruchomilem. Wszak chwilowo ciezko to uzywac bo jest mega delikatne i nieporecze oraz obiekt do fotografowania jest nieprzewidywalny i trzeba myslec zey sie nie zabil :D

ku4.jpg

ku3.jpg

ku2.jpg

i behind the scenes

ku1.jpg

Napisano
  • Autor

zakochałem się dziś - Sigma 10-20mm

już niedługo

ale wracajac do tematu - plener foto ze smiglowca, zdjecia niewarte ceny jaka zostala zaplacona za to zeby powstaly (3x900EUR) ale sa i juz - szopowania prawie wcale

sobotka001mini.jpg

sobotka002mini.jpg

sobotka003mini.jpg

sobotka004mini.jpg

sobotka005mini.jpg

sobotka006mini.jpg

sobotka007mini.jpg

sobotka008mini.jpg

sobotka009mini.jpg

sobotka010mini.jpg

Napisano

Witam :) po długim czasie :) pare fotek moze wam sie spodobaja moze nie :)

Ciemne pomieszczenie ,dwie jazeniwki ,zaroka 25w

Obserwacja

300dff1b0b.jpg

Ciekawość

1a50511c77.jpg

złosc

a86c6fa7ae.jpg

Ból

1afc27c1ff.jpg

Smierc

0fe0fd71c9.jpg

Napisano

Witam !

Przybyłem odświeżyć wątek...przeglądałem cały i pomyślałem,że dobrze byłoby wskrzesić twórczą rywalizacje :).

1.

4216747482_a53991e0cd_o.jpg

2.

4216747410_9e8a1599eb_o.jpg

3.

4215972107_924b5b47b1_o.jpg

Światło: północne, duże okno balkonowe.

schemat.jpg

Schemat z mojego bloga, może się komuś przydać, chociaż dobrze jest dojść do zamierzonego efektu samodzielnie...karteczki, kartoniki, trochę poświęconego czasu i pracy. Satysfakcja gwarantowana !

Później wrzucę mały backstage (spartańskie warunki :D)