Napisano 27 Sierpień 200717 l Witam Nie wiem czy mam problem ze swoim sprzętem ;) czy nie..dlatego zadaje to pytanie na forum. Posiadam wacoma intuosa 3 a5 i strasznie irytuje mnie takie zjawisko, ktore mniej wiecej postarałem się pokazać na załączonym obrazku. Otóż jak rysuje wolno albo na niewielkim powiekszeniu to mam strasznie poszarpane i krzywe linie, jak rysuje na wiekszym np. 100% i szybko macham piórkiem to juz wydaje się że linia jest ok. Czy to jest normalne ? Czy to moze nie jest wina tabletu tylko mojej niewprawionej ręki ? Tablet trochę już mam a tej "usterki, błędu" nie potrafię sie pozbyć. Sterowniki mam najnowsze itd. więc to napewno nie tego wina. Komp w miare szybki z usb 2.0 i 1gb ramu.
Napisano 27 Sierpień 200717 l Zrób ten sam test ale trzymaj cały czas wciśnięty SHIFT. Generalnie narysujesz linie w poziomie lub pionie....dam głowę, że ta szybka i wolna będą takie same. Tzn tak myślę. Sądzę, że to raczej wina czułego sprzętu i drgającej ręki - która nie przyciska piórka cały czas tak samo. No tyle ode mnie...ale może jestem w błędzie. :) Pozdrawiam -K Ps. Swoją drogą ja mam 5 palców a nie 4..może to to ? :D hehe
Napisano 27 Sierpień 200717 l przistaluj stery dla pewnosci, ale dla mnie to niewprawiona reka po prostu :P
Napisano 27 Sierpień 200717 l Autor No tak z shiftem linie sa idealnie proste... Ten test robilem na formacie a4 i 300dpi...moze mam pracować na mniejszym dpi ?
Napisano 27 Sierpień 200717 l moim zdaniem to w 100% wina ręki. Nie, że niewprawiona, ale nigdy nie można utrzymać dłoni w pełni stabilnie - zawsze trochę drży. Ale lekki blur to rozwiązuje :P
Napisano 28 Sierpień 200717 l A spróbuj na kartce papieru długopisem narysować powoli prostą linie? W ten sposób wyeliminujesz jeden z powodów. Mi się wydaje, że to wina niewprawionej ręki, porpsotu rysując coś powoli masz wiecej czasu na jakieś mniejsze zawachania, drgnięcia itp, a gdy zrobisz to samo w miare szybko to i krzywizn będzie mniej.
Napisano 28 Sierpień 200717 l Weź krzywik albo jakiś zakrzywiony przedmiot i przetestuj obrysowywanie (czy tak samo będą wyglądać linie rysowane szybko i wolno)... jeśli nie to serwis, bo te tablety nie mają prawa sprawiać takich problemów. Pozdrawiam,
Napisano 29 Sierpień 200717 l Autor No więc zrobiłem test z krzywikiem, który znajduje sie pod tym linkiem - http://img214.imageshack.us/img214/5259/test2bt2.jpg . Co myślicie ? Co do serwisu to raczej kupa :/ bo tablet ma już ponad 2 lata...na początku myslałem ze to wina mojej nie wprawionej ręki ale jak widzę jak niektorzy szybko i łatwo dostosowują sie do rysowania na tablecie to zacząłem sie zastanawiać czy przypadkiem nie zawodzi mnie sprzęt ;), bo szkicuje szkicuje i efekty marne - nie mowie tu o samym malowaniu ale o prostym rysowaniu postaci z konturem...tak jak cienkopisem.
Napisano 29 Sierpień 200717 l wtrącę się jeszcze na chwilę. Imho jest to błąd antyaliasingu. Po prostu w momencie gdy piórko porusza się wolno to photoshop czy jakiś tam inny program dostaje więcej danych na sekundę, a wtedy między "pakietami" danych z tabletu jest mniejsza różnica. coś czuję że jak zwykle wszystko zmixowałem, tak więc teraz jedziemy po kolei :P Każdy "pakiet" danych wysłany przez tablet zawiera współrzędne piórka (tak, wiem, że lepsze wacomy mają też kąt nachylenia piórka względem tabletu, ale mniejsza o to w tej chwili). Tak więc, dajmy na to, photoshop, dostaje 1 pakiet, potem 2gi, i między współrzędnymi zawartymi w tych pakietach musi narysować linię. Chyba każdy z doświadczenia wie, że im krótsza linia tym mniej antyaliasingu :P tak więc wolniejszy ruch = mniejsza różnica współrzędnych = krótsza linia = mniej antialiasingu = poszarpany kontur. Czy wystarczająco jasno wyjaśniłem? :> i od razu nadmieniam, nie jestem super poinformowany w tych sprawach, po prostu mam takie przeczucie że to wina wygładzania krawędzi :)