Gość citizenkg Napisano 3 Wrzesień 2007 Napisano 3 Wrzesień 2007 Witam Kupilem nowego kompa. Procek Intel Core2Duo E6850, 4G RAMu, plyta Gigabyta, a na dokladke Vista Ultimate 64bit. Zainstalowalem Maxa 9, Extensions, oraz dwa service packi. Wszystko jest ok. ale... Podczas renderowania Max wykorzystuje jedynie 50% mocy procesora oraz RAMu. Czy istnieje jakas szansa by poprawic ten wynik?
xeav Napisano 3 Wrzesień 2007 Napisano 3 Wrzesień 2007 to zależy od renderera jakiego używasz- w jego opcjach powinno być coś jak liczba wątków
Gość citizenkg Napisano 3 Wrzesień 2007 Napisano 3 Wrzesień 2007 W mental rayu też próbowałem i nadal to samo...
ReflectVision Napisano 3 Wrzesień 2007 Napisano 3 Wrzesień 2007 poinstalowales sterowniki ? szczegolnie jmicrona
Gość citizenkg Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 Szczerze nie mam pojęcia o sterowniku: "jmicrona". Z czym go się je i skąd mogę go ściągnąć? Zainstalowałem stery do wszystkich urządzeń (oprócz zewnętrznych, typu tablet czy drukarka, do których nie ma sterowników na Vistę)
ReflectVision Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 ale sterowniki do plyty glownej poinstalowales wszystkie tak ?
Oleksiak Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 Taki offtopic ale ile Cię taki sprzęcik kosztował ? ;>
ReflectVision Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 software na pewno go duzo kosztowal ;p
Gość fridge Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 to zależy od renderera jakiego używasz- w jego opcjach powinno być coś jak liczba wątków polać mu, dobrze mówi :D w blenderze masz taką samą sytuację, jeżeli theards nie przestawisz na >1 to tylko 50% procka jest zużywana
kannu Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 serwus ;) software na pewno go duzo kosztowal ;p pewnie conajmniej tyle ,ile Ciebie
ReflectVision Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 hehe ja mam maxa demo :) i wings3d hehe
BLADE Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 widze duży offtop.. a pomcy mało. niestety a może stety z maxa juz nie kożystam wiec nie umiem pomóc :) w blenderze nie ma takich problemów.. jak juz pisali w mr powinien od razu uzywac wszystkich procków. pozdrawiam
Gość citizenkg Napisano 5 Wrzesień 2007 Napisano 5 Wrzesień 2007 Co do sprzętu to osobiście kosztował nie mnie a firmę, coś koło 6tys. to nic w porównaniu z ceną maxa czy podobnej konfiguracji w Dellu czy HP. Z 50% mocy problem częściowo rozwiązany. Max wykorzystuje 100% mocy proca chyba że w renderowanej scenie zastosuje modifiers'a hair and fur, tu zaczynają sie schody w postaci spadku wydajności do 50 %. Tak więc chyba trzeba będzie poczekać na maxa 2008 i mieć nadzieję, że tam będzie to poprawione.
Rekomendowane odpowiedzi