Napisano 3 Wrzesień 200717 l Witam Kupilem nowego kompa. Procek Intel Core2Duo E6850, 4G RAMu, plyta Gigabyta, a na dokladke Vista Ultimate 64bit. Zainstalowalem Maxa 9, Extensions, oraz dwa service packi. Wszystko jest ok. ale... Podczas renderowania Max wykorzystuje jedynie 50% mocy procesora oraz RAMu. Czy istnieje jakas szansa by poprawic ten wynik?
Napisano 3 Wrzesień 200717 l to zależy od renderera jakiego używasz- w jego opcjach powinno być coś jak liczba wątków
Napisano 4 Wrzesień 200717 l Szczerze nie mam pojęcia o sterowniku: "jmicrona". Z czym go się je i skąd mogę go ściągnąć? Zainstalowałem stery do wszystkich urządzeń (oprócz zewnętrznych, typu tablet czy drukarka, do których nie ma sterowników na Vistę)
Napisano 4 Wrzesień 200717 l to zależy od renderera jakiego używasz- w jego opcjach powinno być coś jak liczba wątków polać mu, dobrze mówi :D w blenderze masz taką samą sytuację, jeżeli theards nie przestawisz na >1 to tylko 50% procka jest zużywana
Napisano 4 Wrzesień 200717 l serwus ;) software na pewno go duzo kosztowal ;p pewnie conajmniej tyle ,ile Ciebie
Napisano 4 Wrzesień 200717 l widze duży offtop.. a pomcy mało. niestety a może stety z maxa juz nie kożystam wiec nie umiem pomóc :) w blenderze nie ma takich problemów.. jak juz pisali w mr powinien od razu uzywac wszystkich procków. pozdrawiam
Napisano 5 Wrzesień 200717 l Co do sprzętu to osobiście kosztował nie mnie a firmę, coś koło 6tys. to nic w porównaniu z ceną maxa czy podobnej konfiguracji w Dellu czy HP. Z 50% mocy problem częściowo rozwiązany. Max wykorzystuje 100% mocy proca chyba że w renderowanej scenie zastosuje modifiers'a hair and fur, tu zaczynają sie schody w postaci spadku wydajności do 50 %. Tak więc chyba trzeba będzie poczekać na maxa 2008 i mieć nadzieję, że tam będzie to poprawione.