Oleksiak Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 Witam chciałbym się dowiedzieć czy są jakieś metody może pluginy do usuwania wertexów pozostałych po kasowaniu krawędzi ? Jeżeli chodzi o kasowanie takich krawędzi które da się zrobić loopem to jeszcze jest łatwe ale jak np potrzebuje usunąć więcej krawędzi i potem pozostaną wertexy to może max ma coś ciekawego wgranego o czym ja nie wiem ? ;] (max 8)
Przybysz Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 Nie wiem jak w wersji 8 ale w 9 jesli kasuje się edge przy pomocy Ctrl+Backspace Max sam usuwać zbędne vertexy. Spróbuj
zgred Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 ja robie to tak: zaznaczam sobie edge ktore chce usunac, klikam prawym robie convert to vertex, wracam do edge daje backspace i pozniej do vertex i znowu backspace
mirach Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 ctrl+backspace działa w 8, przynajmiej u mnie :)
Oleksiak Napisano 4 Wrzesień 2007 Autor Napisano 4 Wrzesień 2007 Mirach jeżeli możesz to opisz w jaki sposób usuwasz takie wertexy bo u mnie chyba nie działa. zgred88 - Pisałem wyżej że z tym nie ma problemów ale w tym momencie zaznacza się też jakby to napisać wertexy "zewnętrzne", które łączą więcej niż 2 krawędzie. Dla ścisłości pokaże screen'a o co mi chodzi.
zgred Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 no to na szybko wcisnij alt i "odznacz" vertexy ktore chcesz zostawic
Oleksiak Napisano 4 Wrzesień 2007 Autor Napisano 4 Wrzesień 2007 HIHI :D przecież i sam na to wpadłem, lecz ja szukam automatycznego rozwiązania :)
ReflectVision Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 ja robie to tak: zaznaczam sobie edge ktore chce usunac, klikam prawym robie convert to vertex, wracam do edge daje backspace i pozniej do vertex i znowu backspace identyczny sposob mam i taki jest najlepszy ;)
zgred Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 ctrl + backspace tez dziala w maxie 8. Masz juz 2 sposoby, nie wiem co ty chcesz jeszcze, chyba zeby samo za ciebie myslalo i robilo.
Oleksiak Napisano 4 Wrzesień 2007 Autor Napisano 4 Wrzesień 2007 ehhh "zgred88 - Pisałem wyżej że z tym nie ma problemów ale w tym momencie zaznacza się też jakby to napisać wertexy "zewnętrzne", które łączą więcej niż 2 krawędzie" więc nie jest to idealny sposób, a przy większej ilości zaznaczonych krawędzi pojawia się i więcej wertexów do "altowania". Piszesz ctrl + backspace tez dziala w maxie 8, więc opisz jak w jaki sposób usuwasz te wertexy za pomocą ctrl + backspace bo u mnie to jakoś nie działa - albo ja źle to robie i bez wymądrzania się proszę bo jeżeli jest szybsza metoda aby jakąś czynność wykonać to moim zdaniem powinno się jej jak najszybciej nauczyć i zacząć stosować.
zgred Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 Hmm nie weim co tu duzo opisywac, zaznaczasz edge naciskasz razem backspace+ctrl i juz.
Oleksiak Napisano 4 Wrzesień 2007 Autor Napisano 4 Wrzesień 2007 AAAAAAAAA !! heh widzisz... :P A ja cały czas kombinowałem z wertexami :D Dzięki i już nie zrzędzę :)
Przybysz Napisano 5 Wrzesień 2007 Napisano 5 Wrzesień 2007 Nie wiem jak w wersji 8 ale w 9 jesli kasuje się edge przy pomocy Ctrl+Backspace Max sam usuwać zbędne vertexy. Spróbuj Prosze o czytanie ze zrozumieniem. ;) Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi