Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam chciałbym się dowiedzieć czy są jakieś metody może pluginy do usuwania wertexów pozostałych po kasowaniu krawędzi ? Jeżeli chodzi o kasowanie takich krawędzi które da się zrobić loopem to jeszcze jest łatwe ale jak np potrzebuje usunąć więcej krawędzi i potem pozostaną wertexy to może max ma coś ciekawego wgranego o czym ja nie wiem ? ;] (max 8)

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie wiem jak w wersji 8 ale w 9 jesli kasuje się edge przy pomocy Ctrl+Backspace Max sam usuwać zbędne vertexy. Spróbuj

Napisano

ja robie to tak: zaznaczam sobie edge ktore chce usunac, klikam prawym robie convert to vertex, wracam do edge daje backspace i pozniej do vertex i znowu backspace

Napisano
  • Autor

Mirach jeżeli możesz to opisz w jaki sposób usuwasz takie wertexy bo u mnie chyba nie działa.

zgred88 - Pisałem wyżej że z tym nie ma problemów ale w tym momencie zaznacza się też jakby to napisać wertexy "zewnętrzne", które łączą więcej niż 2 krawędzie.

Dla ścisłości pokaże screen'a o co mi chodzi.

screendj3.jpg

Napisano

no to na szybko wcisnij alt i "odznacz" vertexy ktore chcesz zostawic

Napisano
  • Autor

HIHI :D przecież i sam na to wpadłem, lecz ja szukam automatycznego rozwiązania :)

Napisano
ja robie to tak: zaznaczam sobie edge ktore chce usunac, klikam prawym robie convert to vertex, wracam do edge daje backspace i pozniej do vertex i znowu backspace

identyczny sposob mam i taki jest najlepszy ;)

Napisano

ctrl + backspace tez dziala w maxie 8. Masz juz 2 sposoby, nie wiem co ty chcesz jeszcze, chyba zeby samo za ciebie myslalo i robilo.

Napisano
  • Autor

ehhh "zgred88 - Pisałem wyżej że z tym nie ma problemów ale w tym momencie zaznacza się też jakby to napisać wertexy "zewnętrzne", które łączą więcej niż 2 krawędzie" więc nie jest to idealny sposób, a przy większej ilości zaznaczonych krawędzi pojawia się i więcej wertexów do "altowania".

Piszesz ctrl + backspace tez dziala w maxie 8, więc opisz jak w jaki sposób usuwasz te wertexy za pomocą ctrl + backspace bo u mnie to jakoś nie działa - albo ja źle to robie i bez wymądrzania się proszę bo jeżeli jest szybsza metoda aby jakąś czynność wykonać to moim zdaniem powinno się jej jak najszybciej nauczyć i zacząć stosować.

Napisano

Hmm nie weim co tu duzo opisywac, zaznaczasz edge naciskasz razem backspace+ctrl i juz.

Napisano
  • Autor

AAAAAAAAA !! heh widzisz... :P A ja cały czas kombinowałem z wertexami :D Dzięki i już nie zrzędzę :)

Napisano
Nie wiem jak w wersji 8 ale w 9 jesli kasuje się edge przy pomocy Ctrl+Backspace Max sam usuwać zbędne vertexy. Spróbuj

Prosze o czytanie ze zrozumieniem. ;)

Pozdr.