Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Wybór 19' CRT (allegro)

Witam :)

Przejrzalem troszke allegro w poszukiwaniu w miare taniej 19stki, mam takie typy:

http://allegro.pl/item241336348_19_dell_m992_silver_black_flat_olsztyn.html

http://allegro.pl/item239582276_19_samsung_959_nf_diamondtron_bnc_olsztyn.html

http://allegro.pl/item240542587_ibm_6739_60n_plaski_gwar_30_dni_2003_2004r_.html

http://allegro.pl/item240636285_19_fujitsu_siemens_19p4_flat_olsztyn.html

Jak dla mnie to różnią się one praktycznie tylko wyglądam, firmą i zużyciem prądu.

Który wg was opłacałoby się wybrać?

Jeśli macie jakieś inne typy w tym przedziale cenowym to chętnie je sprawdzę i także wezmę pod uwagę.

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 2,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

na pewno nie bierz IBM'a. ciężkie bydle a kolory szybko gasną. praktycznie z tych wszystkuch modeli nie brałbym żadnego. każdy jedzie na trinitronie co daje śliczne dwa druciki w poprzek ekranu.

pracowałem n LG 19'. kineskop Diamondtrom, bardzo dobre kolory i długa żywotność lampy.

http://allegro.pl/item242368009_super_plaski_lg_flatron_f900p_za_239_zl_gliwice.html

ewentualnie ten samsung. też dobry monitor.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Ten Flatron LG całkiem spoko, zastanowie się czy dołożyć naniego trochę grosza.

Odnośnie Trinitronów to czy te dwa druciki są naprawde tak widoczne?

Edit:

Odnosnie wagi- praktycznie wszystkie wskazane 19stki wazą tyle samo.

Napisano

uwierz mi, IBM waży naprawdę sporo. targałem go dwa piętra po schodach :]

tak. niestety czasami przeszkadzają te druciki. zwłaszcza w pracy na jasnych tłach w PS czy podczas surfowania w sieci.

ogólnie bardziej polecam LG. imho całkiem nieźle sobie radził ze wszystkim (i nie ma drucików)

Pozdrawiam

Napisano

mialem kiedys monitor Sony na Trinitronie i byl to najlepszy monitor jaki narazie mialem a mialem ich juz troche , druciki sa ale trzeba sie naprawde wlepiac zeby je zobaczyc , ale jezeli faktycznie maja Ci przeszkadzac :) najlepiej samemu zobaczyc i ocenic

pozatym monitor przed zakupem dobrze sprawdzic Nokia monitor test bo efekt mory , niedostatki ostrosci na krawedziach moga sie zdarzac w uzywanych jak i nowych monitorach

Lg niemialem wiec niemam swojego zdania na ten temat ale kiedys czytalem sporo o nich na innym forum i zdania byly skrajnie podzielone.

Napisano

Demonizujesz tweety. Miałem (mam) do czynienia z trzema takimi samymi monitorami IBM, mianowicie modelem P275 (20 cali) i nie było z nimi problemów. Mój został wyprodukowany w 2002 roku, kupiłem go używanego kilkanaście miesięcy temu. Problemów brak. Paski w trinitronie, to rzecz czysto subiektywna. Ja "zauważyłem", że one w ogóle tam są, gdy brat mnie oświecił, po jakimś miesiącu pracy... To trzeba zobaczyc i stwierdzic samemu czy to przeszkadza, czy nie.

Więc nie skreślałbym IBM'a w przedbiegach. :)

Jako ciekawostkę mogę dac przykład 21-calowego Eizo, którego kupił mój brat parę dni temu. Młodszy od mojego IBM'a o jakiś rok, a obraz po prostu fatalny. Mgła wokół białych obiektów. Po wymianie na inny, to samo.

Ah, no i waga... ;)

Hehe, ciężkie takie monitory są jak cholera (a Eizo, to już w ogóle spacer farmera się kłania), ale jak komuś się nie chcę poginac na siłownie, to niech kupi dużego crt'ka i ze trzy razy dziennie przejdzie się z nim po schodach. Powiedzmy, że trzy piętra. ;)

Napisano

od siebie dodam ze juz kilka ladnych lat pracuje na Nec'u 991SB i ze swojej strony moge go polecic. technicznie bardzo dobry, stylistycznie wg. mnie tez :)

Napisano
Demonizujesz tweety. Miałem (mam) do czynienia z trzema takimi samymi monitorami IBM, mianowicie modelem P275 (20 cali) i nie było z nimi problemów. Mój został wyprodukowany w 2002 roku, kupiłem go używanego kilkanaście miesięcy temu. Problemów brak. Paski w trinitronie, to rzecz czysto subiektywna. Ja "zauważyłem", że one w ogóle tam są, gdy brat mnie oświecił, po jakimś miesiącu pracy... To trzeba zobaczyc i stwierdzic samemu czy to przeszkadza, czy nie.

Więc nie skreślałbym IBM'a w przedbiegach. :)

Jako ciekawostkę mogę dac przykład 21-calowego Eizo, którego kupił mój brat parę dni temu. Młodszy od mojego IBM'a o jakiś rok, a obraz po prostu fatalny. Mgła wokół białych obiektów. Po wymianie na inny, to samo.

Ah, no i waga... ;)

Hehe, ciężkie takie monitory są jak cholera (a Eizo, to już w ogóle spacer farmera się kłania), ale jak komuś się nie chcę poginac na siłownie, to niech kupi dużego crt'ka i ze trzy razy dziennie przejdzie się z nim po schodach. Powiedzmy, że trzy piętra. ;)

nie demonizuję. mielismy dwa IBMy, każdy z dwuletnim przebiegiem. jeden świecił zielenią, drugi różowiał po bokach. kalibracja i degaussy nie pomagały więc poszły do księgowości skąd po pół roku wyparły je lcd.

a co do drucików to chyba napisałem tam "imo" ;) nie każdy to widzi ale akurat mi się ostro rzucały w oczy.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Zakupilem sobie Sony Multiscan G400, jak narazie mam malutkie problemy z ustawieniem go, tzn z jasnością, ale troszke posiedze i powinnobyć git, odnośnie drucików - widać ja tylko na białym tle, narazie nie przeszkadzało jeszcze.

Edit - Już ustawiłem, jest ok

Napisano
  • Autor

Monitor świeci świetnie, rózwno itp, ładne kolorki, ogólnie jestem zadowolony, jednak po dniu używania zauwazyłem ze jak w pokoju jest ciemno przez kratke z tyłu widać jakby coś się tam żażyło, w okolicy końcówki kineskopa są miejsca rozgrzane do czerwoności.

jestem troszke uczulony w tego typu sprawach bo jakiś czas temu ugotował mi się inny crt (wyszło z nigo troszke dymu). czy takie czerwone cosie w środku oznaczają, że z monitorem coś jest nietak? Spróbowałem na węch ocenić i "śmierdzi" z niego tak samo jak ze starego della stojącego obok.

edit: mam na niego 3 miechy gwarancji więc mysle ze by poczekac te kilka dni i zobacze czy to tylko kurz się tam nagzał czy coś gorszego się szykuje. Co radzicie?