SoAd Napisano 15 Wrzesień 2007 Napisano 15 Wrzesień 2007 Mam takie pytanie: Czy można sterować lampą SB800 zdalnie robiąc zdięcia nikonem d70? Tzn Trzymać aparat w jednej ręce a lampę w drugiej i robić zdjęcia? Pzdr
streaker Napisano 15 Wrzesień 2007 Napisano 15 Wrzesień 2007 Kiedyś o czymś takim czytałem, mętnie kojarzy mi się tylko pojęcie fotocela, pogoogluj, może coś znajdziesz :)
everyman Napisano 18 Wrzesień 2007 Napisano 18 Wrzesień 2007 ...jeżeli w d70 (w menu) masz możliwość zmiany trybu błysku lampy wbudowanej ustawiasz go na sterownik błysku i wybierasz jakiś kanał, a następnie w sb800 ustawiasz w opcjach (przytrzymanie przycisku 'sel') w drugiej zakładce - 'remote' (domyślnie jest 'off') i później w głównym menu ten sam kanał co w aparacie ('CH' na lampie) ...obawiam się jednak, że opcja sterownika błysku była dostępna dopiero od d200 oraz d80 w górę ...jeśli d70 nie ma tej opcji pozostaje jedynie adapter i kabel
illy Napisano 19 Wrzesień 2007 Napisano 19 Wrzesień 2007 wiem ze d70 (albo okolice) maja bezprzewodowe sterowanie lampy, ale nie wiem jak to dziala, wiem bo sam sie bawilem i kabla nie bylo i na pewno nie bylo to d200
Rekomendowane odpowiedzi