Napisano 24 Wrzesień 200717 l Witam, modeluję sobie łuk i chciałbym zrobić takie ozdobne zdobienia, jak na tym zdjęciu: http://dolfinna.com/images/lothlorien_bow.jpg Próbowałem to robić splinami, potem extrude, ale przy próbie wyprofilowania tego tak, aby przylegało do łuku, (FFD) pojawiają się ogromne artefakty. Jak inaczej można je zrobić?
Napisano 24 Wrzesień 200717 l Autor W tych sprawach właśnie jestem najgorszy, no ale to dobry moment, żeby się podciągnąć. Robiłem kiedyś displace, ale tylko do ziemi, prostych rzeczy. Są jakieś tutoriale traktujące o tym w taki sposób w jaki potrzebuję? ;)
Napisano 24 Wrzesień 200717 l Musisz najpierw zmapować łuk i później albo w photoshopie zrobić mapkę displace albo wyrzeźbić te zdobienia w zbrushu i tam walnąć dispa albo nawet normala jako że za bardzo to nie odstaje.
Napisano 24 Wrzesień 200717 l najprościej będzie po prostu zwykłą czarno białą mapkę sobie sklepać w PS czy znaleźc czy coś i potem nauczyś się unwrapa. potem albo do crazybumpu i normala albo walczyć z dispem (tu chyba jednak normal styknie;) jeszcze bym dał do tego reflecta, albo wogóle na mapce blend materiał aby było gites;) pozdrawiam