Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 2,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ale magia to ten rozmiar czy filmik :) ? bo w zadnym tego nie widze.

Napisano
  • Autor

Taki cwany? Too walnij filmik demo zajmujacy 64 kb a trwajacy 3 minuty w 3d. Moze nie jestem na tyle madry poprostu co ty ale dla mnie caly czas jest zagadka jak mozna filmik wyposazony w dzwiek, grafike 3d, zawarty w exeku opchnac do takiego rozmiaru. Toc sam dzwiek moglby tyle zajmowac :/

Napisano

Wszystko jest proceduralnie robione, od textur przez dzwiek itd. wiec zaposany jest tylko sposob przeliczania tego i dekodowania na komputerze. dlatego im wiecej bajerow w takim demo tym lepszy komputer potrzebny do odtworzenia tego.

Jakis czas temu był tu wątek o demoscenie, poszukaj, moze tam znajdziesz ciekawe informacje.

Napisano
  • Autor

mirach - tyle to wlasnie tez wiem. Przeciez nie mam takiego malego rozumu zeby uwazac ze caly film tak pokompresowali. Wiem ze jest w czyms pisniety (stawiamy ze znajomkami niesmialo na assemblera). Mimo tego w jaki sposob trwal sam proces "konwersji (bo chyba tak to mozna to nazwac). Na stronie projektu widze ze sceny byly robione w samym maxie. Wiec jak oni to opsiali w tak malym kodzie (toc to tylko 64 kb)

Napisano

Gdyby nie zawarte praktycznie w każdym systemie biblioteki openGL, a w winshicie DX, syntezatory dźwięku itp, to demko ważyło by troche wiecej.

podobnie jest z grą kkrieger - np proceduralna drewniana podłoga wygląda przekozacko, a zajmuje tylko 96kb

Napisano

ale czemu sie bulwersujesz :) ? nie wiedziałem czy chodzi Ci o rozmiar czy o co to spytałem.

Tak jak poprzednicy - wszystko korzysta z gotowych bibliotek co juz zmniejsza rozmiar pliku, po drugie to nie tyle filmik co jakis rodzaj silniczka.

Napisano

ejhhh...dawno dawno temu...za górami ,za lasami była sobie scena C64...:D! i co tam loodzie wyprawiali to niejednemu fizykowi sie w głowie przewracało:D:D:D