Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam dylemat zastanawiam się nad kupnem monitora lcd lub Tv lcd z możliwością podpięcia komputera.

Pytania są następujące:

- Czy taki TV nie wypali mi oczu

- Czy nie będzie smużył

- Czy kolorki będą ok.

- Jak to jest z tymi martwymi pixelami

Mam na oku 3 modele takich wyświetlaczy:

24” IIYAMA ProLite B2403WS cena 1940.52zł

Czas reakcji 2ms

Jasność 300 cd / m² maks.

Kontrast 2000 : 1 DCR

Rozdzielczość fizyczna 1920 x 1200

Więcej http://www.iiyama.pl/default.asp?SID=&LNG=PL&NAV=236&PROD=10007

32” Daewoo DLP-32C3 cena 1875.00zł

Czas reakcji 8ms

Jasność 500

Kontrast 3000 : 1

Rozdzielczość fizyczna 1366x768

Więcej http://www.eminet.pl/index.php?products=product&prod_id=2621

24” BenQ T241Wa cena 1380.68zł

Czas reakcji 5ms

Jasność 250

Kontrast 1000 : 1

Rozdzielczość fizyczna 1920x1200

Więcej http://www.benq.pl/products/LCD/?product=904&page=specifications

Czy warto inwestować np. w monitor mający 2ms to chętnie poczytam za i przeciw może nie zauważe i tak różnicy pomiędzy czasem reakcji 2ms a 8ms...?

Ceny zostały pobrane ze skąpca a dane ze stron w linkach.

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 2,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Podpinanie komputera pod TV ma sens jesli w czasie jego uzytkowania 25% bedzie to komputer i w sensie czysto rozrywkowym gry ew. filmy a 75% ogladanie telewizji. A tez zeby pograc normalnie w cos nowego trzeba miec cos pokroju GeForce 8800GTX lub Ultra.

Mam Sharp'a model Aquos jeden z lepszych na rynku ale jakos nie wyobrazam sobie pracy na nim :) a juz napewno nie na TV ktory ma prawie 60" w odleglosci wyciagniecia reki.

Zdecydowanie wole swoje 19" malenstwo Eizo :)

- Czy taki TV nie wypali mi oczu

Nie siedzi sie przy lampach na maxa, ja np. u siebie pracuje przy od 2-6% mocy lamp w zaleznosci od warunkow oswietleniowych czyli cos kolo 125 cd/m2

- Czy nie będzie smużył

Matryce w TV sa dosc szybkie juz, efekt ten nie wystepuje.

- Czy kolorki będą ok.

Zalezy od klasy TV, ale najlepszy obraz maja oczywiscie plazmy.

- Jak to jest z tymi martwymi pixelami

U mnie nie ma zadnego bada naszczescie :) ale nigdy nic nie wiadomo. Mysle ze matryce do monitorow maja bady znacznie czesciej niz w TV.

Niech telewizor zostanie telewizorem a monitor monitorem hehe :) chyba ze ktos traktuje komputer naprawde czysto rozrywkowo wtedy mozna sie pokusic o takie combo monitor/telewizor

Napisano
  • Autor

Myśle że 90% to będzie praca na kompie, raczej mało gram, 4% filmy z nośnika 4% Xbox 1% TV

Napisano

Jesli ma to byc praca kup dobry monitor, na TV mimo wszystko przy pracy bedzie mniejszy komfort o wiele.

Napisano
  • Autor

Zdecydowałem sie na monitor teraz pytanie jaki napewno chce 24" ta IIYAMA ProLite B2403WS mi się podoba ale czy warto może lepiej BenQ T241Wa za 560zł mniej ?

Napisano

Tutaj raczej nie doradze od wszelkich wynalazkow na TN trzymam sie z daleka.

Napisano
  • Autor

A co myślisz o firmie ACER ja jakoś nie znam tej firmy ale z tego co widze mają monitory na matrycach PVA w cenie od 1400 do 1800zł np.

Acer:

AL2423W - 24" Wide

AL2423WD - 24'' Wide

AL2416WB - 24'' Wide

http://www.acer.pl/acereuro/page9.do?sp=page4&dau34.oid=17441&UserCtxParam=0&GroupCtxParam=0&dctx1=13&CountryISOCtxParam=PL&LanguageISOCtxParam=pl&ctx3=-1&ctx4=Polska&crc=1716380576

Napisano

Ja znam i trzymam sie od niej z daleka :) ale niech jakis user Acer'a sie wypowie, ja zupelnie nie wiem co sa warte panele tej firmy.

Napisano

tak sie sklada ze ta iiyame mam wlasnie na biurku :) 24 cale robi wrazenie jednak jakosciowo jest to porazka. Wedlug mnie sprawdzi sie on w momencie gdy masz dwa monitory jeden czysto techniczny gdzie kolory sa zbyteczne tutaj mam na mysli iiyame 24' a drugi gdzie sobie podpasujesz kolorki niekonicznie jakis wielki wystarczy 17.

PS: na iiyamie nie ma czegos takiego jak kolor bialy :) po prostu on go nie osiaga :]. Tak sama zreszta zaklamuje wiele innych kolorow.

Napisano
  • Autor

Dzięki za rady stwierdziłem że dziadostwa nie kupie dalej popracuje na mojej 19" LG F900P przesiąde sie na coś płaskiego co kolwiek to będzie i jak kolwiek sie to będzie nazywać ale jak już będzie to świeciło jak należy.Szkoda że żadnego CRT panoramy o przekątnej min. 24 cale nie znalazłem :( może macie jakieś linki ?

Napisano

Niestety panel do pracy swoje kosztuje nawet dzis kiedy wiekszosc z nich jest tania jak barszcz :)