Napisano 10 Październik 200717 l Witam. Mam problem z ustawieniami sceny wnetrza. Chodzi mi glownie o sufit ktory zbiera wszystkie odbicia z podlogi. Nie jest to wina materialu poniewaz obojetne co bym na podloge nie wrzucil to powodouje to "zabrudzenie" sufitu. Ustawienia sa tez wysrubowane, zwlaszcza na drugim obrazku. W czym jest problem bo nie moge tego rozgryzc? ustawienia: http://www.evermotion.org/!_ftp_!/clasroom_setings.gif Pozdrawiam
Napisano 11 Październik 200717 l Wyłącz na początek reflective caustics w zakładce GI. Jak to nie pomoże to zajmiemy sie samą korekcja GI.
Napisano 11 Październik 200717 l wg mnie jest ok:) Jeśli nie to sprobuj użyc override material. Obadaj w helpie vryjowym:)
Napisano 14 Październik 200717 l Autor Po wylaczeniu reflective caustics render pogorszyl sie. Tak naprawde to nie wiem za bardzo do czego ta funkcja sluzy. W wiekszosci scen jest ona wylaczona, ale w moim wnetrzu akurat pomaga. Bez niej sufit zrobil sie jeszcze bardziej brudny. Pomoglo natomiast uzycie "override material". Jako base material uzylem podlogi, a jako GI material sufitu i scian. Mam tylko obawe czy nie jest to zbyt mocne ingerowanie w realistyke renderow. Jezeli jest jeszcze jakas inna mozliwosc to prosze o podpowiedz. Staram sie otrzymac rendering podobny do Polki Dot (Come) lub MA+