Napisano 16 Październik 200717 l Postanowiłem zabrać się za modelowanie mojej gitarki, no i tak to wygląda jak do tej pory. Ogół już jest, teraz zaczynam powoli zabawę w detale.
Napisano 17 Październik 200717 l Autor Zainteresowania zbyt wielkiego nie ma, ale za to mały update jest ;) Dorobiona przystawka, komora ruchomego mostka i dolna komora na sprężyny. No i na próbe dałem też materiał jaki będzie ostatecznie na korpusie.
Napisano 17 Październik 200717 l Autor Jeśli chodzi o ten co myślę, to dlatego że nie zweldowane połówki jeszcze.
Napisano 21 Październik 200717 l Autor Miałem mały przestój w modelowaniu przez brak dostępu do komputera, ale dzisiaj twardo zabrałem się znów za robotę i oto mały update: mostek i część menzury (jeszcze nie dokończonej).
Napisano 22 Październik 200717 l Autor i dalszy ciąg modelowania mostka... Niestety wygląda na to że przesadziłem nieco z detalem i mój komputer powoli przestaje to wszystko dźwigać :/
Napisano 22 Październik 200717 l Autor Zainteresowania jak widzę brak ;) Oto próbka zabawy z materiałami.
Napisano 23 Październik 200717 l Ładny ten mostek Ci wyszedł... co tu komentować :-) Ale na próbce z mat. to ja ciemność widzę... Czy to faktycznie BC Rich jest?!
Napisano 24 Październik 200717 l Autor To nie jest BC Rich, przez lutnika robiona na zamówienie z mojego projektu :) Ciemno owszem wyszło, to dlatego że oświetlenie stackowe. Niestety zrobiłem bardzo banalny i głupi błąd, który jednak nie rzuca się w orzy, a mianowicie imbusy przy menzurce są 8 kątne a nie 6 :P przez głupią nieuwagę.
Napisano 27 Październik 200717 l Możesz pokazać siatkę korpusu? Chciałbym też wymodelować swoją gitarkę, co prawda inny model, ale mam jeszcze kilka wątpliwości co do rozwiązań technicznych. Dlatego też czekam na kolejne updaty :)
Napisano 27 Październik 200717 l Autor Oto i siatka. Może nie najpiękniejsza, ale jako że to w praktycznie mój drugi taki konkretniejszy model, więc ciągle się uczę na błędach ;)
Napisano 30 Październik 200717 l Autor Dorobiłem kilka szczegółów takich jak potencjometr i wyjście na przewód. Oprócz tego nieco pobawiłem się z materiałami renderem. Jeszcze tylko kilka drobiazgów i mogę uznać model za skończony :) Jeśli chodzi o materiał drewna na podstrunnicy to tylko taki tymczasowy, będzie poprawiony na jakiś ładniejszy.
Napisano 30 Październik 200717 l Dobrze gdybyś bardziej oświetlił model, bo przez tą czerń niewiele można dostrzec :) (gniazda na jacka prawie w ogóle nie widać) Czy ta Twoja gitarka nie ma ostrzejszych krawędzi? Dziwnie wyglądają tak zaokrąglone kanty, ale może tak ma być... Dawaj dalej ;-)
Napisano 31 Październik 200717 l Autor Krawędzie są takie jak w rzeczywistości. Z oświetleniem się męczę trochę bo nie potrafię uzyskać dobrego efektu. Przy okazji, czy jest możliwość takiego ustawienia cieniowania v-ray'a aby nie robiły się takie ziarniste te cienie?
Napisano 31 Październik 200717 l W opcjach każdego z użytych VRayLight musisz ustawic parametr Subdivision na np. 20, 30 (lub wyżej), wtedy ziarno znika, ale z każdą "dziesiątką" wydłuża się zarazem czas renderingu :-) Miłej zabawy!