Napisano 19 Październik 200717 l Witam Mam lamerskie pytanie, jakie są metody na to by aktualizować stronę zrobioną we flashu nie mając flasha. Np. Klient chce stronę we flashu, w której sam chce dopisywać aktualności, nie mając flasha i pojęcia o flashu i htmlu. Wdzięczny bedę za odpowiedzi Pozdrawiam
Napisano 19 Październik 200717 l Może to i taka kiepska metoda, ale możesz np. zrobić plik txt w ktorej jako zmienna (zmienne) w której dopisuje kolejne aktualizacje, we Flashu można bez problemu wczytywać zawartość plików tekstowych. Oczywiście tak dałoby się zrobić tylko jakieś proste aktualizacje.
Napisano 20 Październik 200717 l Autor Dzięki za odpowiedzi Lukas no tak było by chyba najprościej. ale fotek w ten sposób chyba się nie da umieścić. m@ti xml hehe z czym to się je :) poszperam po sieci. Pozdrawiam
Napisano 20 Październik 200717 l Dzięki za odpowiedzi Lukas no tak było by chyba najprościej. ale fotek w ten sposób chyba się nie da umieścić. Pozdrawiam Heh, ja nie umiem php ani xml i właśnie przy pomocy txt umieszczam fotki:) Pliki wrzucam normalnie i potem dopisuję nazwę tego pliku do txt i działa.
Napisano 20 Październik 200717 l Autor Lukas a masz może linka do jakiegoś tutka na ten temat, jak to rzeczywiście takie proste to by było to czego szukam. Pozdro
Napisano 20 Październik 200717 l Linków żadnych niestety nie mam, ale skrótowo mogę opisać. Ja zrobiłem to tak, że stowrzyłem plik txt &zmienna1=obrazek1.jpg;obrazek2.jpg;obrazek3.jpg Wartości pooddzielałem średnikiem, żeby potem zawartość tego pliku móc wczytać do LoadVars i wstawić do do Array jako kolejne argumenty. W efekcie możemy zrobić coś takiego: var zmienne_tab= new Array(); var zmienne_main= new loadVars(); zmianne_main.load(zmienne.txt); zmienne.onLoad=function(){ zmienne_tab=zmienne_main.zmienna1.split(";"); //przy pomocy tego zmienna pobrana z pliku zostaje podzielona i umieszczona w tablicy for(i=0;i this["MC"+i].loadMovie("katalog_z_obrazkami\"+zmienne_tab[i]) //ładujemy obrazki do kolejnych MovieClipów (o ile mamy już takie stworzone) } } Nie jestem pewnien czy to jest 100% poprawy kod bo pisałem z pamięci.
Napisano 21 Październik 200717 l Matchias -> XML to dobre wyjście jak mówi M@Ti. Flash CHYBA ma parsera danych z XMLa, a sam XML podaje to w bardzo przejrzystej formie. Tak jak mówiłeś - poszperaj w sieci ;)