Matchias Napisano 19 Październik 2007 Napisano 19 Październik 2007 Witam Mam lamerskie pytanie, jakie są metody na to by aktualizować stronę zrobioną we flashu nie mając flasha. Np. Klient chce stronę we flashu, w której sam chce dopisywać aktualności, nie mając flasha i pojęcia o flashu i htmlu. Wdzięczny bedę za odpowiedzi Pozdrawiam
Lucas Napisano 19 Październik 2007 Napisano 19 Październik 2007 Może to i taka kiepska metoda, ale możesz np. zrobić plik txt w ktorej jako zmienna (zmienne) w której dopisuje kolejne aktualizacje, we Flashu można bez problemu wczytywać zawartość plików tekstowych. Oczywiście tak dałoby się zrobić tylko jakieś proste aktualizacje.
Gość User190 Napisano 20 Październik 2007 Napisano 20 Październik 2007 Stworzyć dokument XML z którego flash będzie pobierał dane.
Matchias Napisano 20 Październik 2007 Autor Napisano 20 Październik 2007 Dzięki za odpowiedzi Lukas no tak było by chyba najprościej. ale fotek w ten sposób chyba się nie da umieścić. m@ti xml hehe z czym to się je :) poszperam po sieci. Pozdrawiam
Lucas Napisano 20 Październik 2007 Napisano 20 Październik 2007 Dzięki za odpowiedzi Lukas no tak było by chyba najprościej. ale fotek w ten sposób chyba się nie da umieścić. Pozdrawiam Heh, ja nie umiem php ani xml i właśnie przy pomocy txt umieszczam fotki:) Pliki wrzucam normalnie i potem dopisuję nazwę tego pliku do txt i działa.
Matchias Napisano 20 Październik 2007 Autor Napisano 20 Październik 2007 Lukas a masz może linka do jakiegoś tutka na ten temat, jak to rzeczywiście takie proste to by było to czego szukam. Pozdro
Lucas Napisano 20 Październik 2007 Napisano 20 Październik 2007 Linków żadnych niestety nie mam, ale skrótowo mogę opisać. Ja zrobiłem to tak, że stowrzyłem plik txt &zmienna1=obrazek1.jpg;obrazek2.jpg;obrazek3.jpg Wartości pooddzielałem średnikiem, żeby potem zawartość tego pliku móc wczytać do LoadVars i wstawić do do Array jako kolejne argumenty. W efekcie możemy zrobić coś takiego: var zmienne_tab= new Array(); var zmienne_main= new loadVars(); zmianne_main.load(zmienne.txt); zmienne.onLoad=function(){ zmienne_tab=zmienne_main.zmienna1.split(";"); //przy pomocy tego zmienna pobrana z pliku zostaje podzielona i umieszczona w tablicy for(i=0;i this["MC"+i].loadMovie("katalog_z_obrazkami\"+zmienne_tab[i]) //ładujemy obrazki do kolejnych MovieClipów (o ile mamy już takie stworzone) } } Nie jestem pewnien czy to jest 100% poprawy kod bo pisałem z pamięci.
Leru Napisano 21 Październik 2007 Napisano 21 Październik 2007 Matchias -> XML to dobre wyjście jak mówi M@Ti. Flash CHYBA ma parsera danych z XMLa, a sam XML podaje to w bardzo przejrzystej formie. Tak jak mówiłeś - poszperaj w sieci ;)
Rekomendowane odpowiedzi