Napisano 25 Październik 200717 l Witam! jestem własnie na etapie kupna nowego komputera. No i oczywiście warto uwzględnić że będe na nim robił głównie wizualizacje. planuje kupić karte EVGA e-GeForce 8800GTX ACS/3 768MB DDR3 PCI-E TV/2xDVI HDCP ale ona kosztuje jakieś 1900zł ... myślicie że warto? może są jakies tańsze z porywnywalna moca? Co jeszcze jest ważne przy wizkach w sprzęcie. Z góry dziękuje i podrawiam!
Napisano 25 Październik 200717 l Witam! jestem własnie na etapie kupna nowego komputera. No i oczywiście warto uwzględnić że będe na nim robił głównie wizualizacje. planuje kupić karte EVGA e-GeForce 8800GTX ACS/3 768MB DDR3 PCI-E TV/2xDVI HDCP ale ona kosztuje jakieś 1900zł ... myślicie że warto? może są jakies tańsze z porywnywalna moca? Co jeszcze jest ważne przy wizkach w sprzęcie. Z góry dziękuje i podrawiam! zamierzasz chodzić w real timie po tych swoich wizkach ?
Napisano 25 Październik 200717 l Do wizek raczej nie warto. tego typu karty naszpikowane sa bajerami wykorzystywanymi w grach. do 3dmaxa w tej cenie sa karty typu quadro. Sporo osob z branzy w ogole podwaza pomysl kupowania takich drogich kart do wizualizacji. Rezczywista poprawa predkosci nie bedzie proporcjonalna do wydanej kasy. Wazna rzecz: karta graf. odpowiada tylko za szybkosc i jakosc wyswietlania w vieportach. Moze warto wiecej wydac na procesor, ram i dyski niz na taka karte. pozdrawiam
Napisano 25 Październik 200717 l Ramu Ramu i procesora, ile w obudowe wejdzie...i cichy wentylator, zebyś mogl spac przy kompie jak rendery będą chodziły, bo mój wyje jak odkurzacz...;]
Napisano 25 Październik 200717 l Tak tylko dla zasady dopisze sie do tego co mowia ludzie powyzej: kup sobie karte za 500zl, a reszte wydaj na proca i ram, karte za 1900 zl to mozesz kupowac zeby szpanować nastolatką z osiedla fps'em w grach :)
Napisano 26 Październik 200717 l Autor Dzięki panowie! W takim razie ta karta odpada...fpsy nigdy mnie bawiły podobnie jak osiedlowe nastolatki:) W takim razie skoro dużo zaoszczędziłem może jest taka możliwość wepchnąć do kompa 3x po 2048mb / 800MHz ? A może wziąść 2x2048 i poczekać aż potaneja i dokupić powiedzmy za pół roku?
Napisano 26 Październik 200717 l Pamięć już jest tania. Jeśli nie będziesz robił wielomilionowopolygonowych ( : ) scen to 4GB w zupełności wystarczą. A'propos tych FPSów - najbardziej mi się podoba jak ktoś płacze, że ma np. 80 FPS zamiast 100, chociaż monitor chodzi mu i tak na 75 ;] fpso-masturbacja i tyle :D
Napisano 26 Październik 200717 l Co do RAM, to zalezy na jakim systemie bedziesz pracował 32-bitowy to max 4GB. Umieszczanie 3x2GB nie jest raczej fortunnym zabiegiem. 2x2Giga w dualu przy 64 bitowym systemie wystarczy w zupełności. Skoro zaoszczędzisz prawie 2000 to jest opcja dwuprocesorowa płyta główna i obudową do niej :) Drogie rozwiązanie i dobre dla serwerów. Jednak do 3D także. Ważne jednak, żeby to wszystko do siebie pasowało i nie dać się zwariować oraz określić z jakim systemem wiążesz przyszłość (od tego też zależy kupno grafiki) :)
Napisano 26 Październik 200717 l instalowanie systemu 32 bit na takim sprzęcie to porażka. tylko 64 wchodzi w grę: xp lub vista
Napisano 26 Listopad 200717 l Wazna rzecz: karta graf. odpowiada tylko za szybkosc i jakosc wyswietlania w vieportach. Moze warto wiecej wydac na procesor, ram i dyski niz na taka karte. A słyszeliście może o GELATO nVidii?? Bo przymieżam się do zmiany kompa i mocno rozważam kupno GeForce 8800GTX aby wykorzystać jego moc podczas renderów
Napisano 26 Listopad 200717 l A słyszeliście może o GELATO nVidii?? Bo przymieżam się do zmiany kompa i mocno rozważam kupno GeForce 8800GTX aby wykorzystać jego moc podczas renderów zarejestrowałeś się tylko po to żeby nam to powiedzieć ? na forum chip.pl masz dużo info na temat hardware
Napisano 26 Listopad 200717 l karta graficzna nic ci nie da do samego czasu renderowania wiec mozesz nawet 2x gf ultra kupic...
Napisano 26 Listopad 200717 l zarejestrowałeś się tylko po to żeby nam to powiedzieć ? na forum chip.pl masz dużo info na temat hardware Gelato nVidii to akurat software i pytam sie tutaj ponieważ jest to powiązane z tematem. Podobno wykorzystuje on GPU do tworzenia renderow np w 3ds ... P.S. piksar twoje wypowiedzi są bez sensu