palmer Napisano 26 Październik 2007 Napisano 26 Październik 2007 Witam ... Prosze o wytlumaczenie mi dlaczego od godziny za nic w swiecie nie moge dopasowac skali nakladanych materialow - choc skala rysunku jest taka sama Oto moj przypadek: Stworzylem w a-cad projekt lazienki (dsciany + kabina prysznicowa) Nasteppnie sciagnalem z internetu gotowa scene lazienki z ktorej uzylem gotowych elementow. Wstawilem do zaprojektowanych przezemnie 4 gloych scian zlew, wanne i lustro. Poniewaz sciagnieta scena ma ladna sciane ulozona z kafelek postanowilem uzyc tego samego materialu na jednej z moich scian. Uzylem do tego celu pipety , przenioslem material do okna z materialami a nastepnie uzylem tego materialu na mojej scianie. Niesty zamiast kafelek mam tylko blyszczaca poswiate. Wcale nie widac tekstury. ...... Druga dziwna sprawa. postanowilem uzyc mojego materialu (2) na jednej ze scian importowanej sceny. Gdy go przenioslem - material ladnie sie "rozlozyl" na powierzchni. Gdy ten sam material uzyje na sciane zroibionej w acad - material traci calkowicie skale.... podsumowanie: na scianach stworzonych w acad nalozone materialy calkowicie traca skale na scianach z zaimportowanego projektu materialy doskonale sie dopaspowywuja. ??? prosze bardzo mocno o pomoc ! zalaczam obrazki - mam nadzieje ze ulatwia rozwiazanie problemu.
palmer Napisano 26 Październik 2007 Autor Napisano 26 Październik 2007 okazuje sie ze na kazdy obiekt stworzony w acad i wymportowany do 3ds materialy wcale sie nie chca nakladac z zachowaniem skali jednak gdy stworze w 3dmax jakikolwiek box materialy sie wlasciwie rozkladaja .... moze trzeba nadac obiektom z acad jakies wlasciwosci ???? heeelp
mrkrzysiek Napisano 26 Październik 2007 Napisano 26 Październik 2007 obiekty trzeba zmapować, użyj do tego opcji UVW Map lub Unwrap UVW, a o mapowaniu poczytaj pod F1 lub przeszukaj forum było nie raz już o tym
palmer Napisano 26 Październik 2007 Autor Napisano 26 Październik 2007 mrkrzysiek ok udalo sie ... 1.5 godziny prob i bledow UVW map is the KEY ! dzieki wiekie .... trzeba sie nameczyc ....a to takie proste !!!!!!! (jak sie wie)
Rekomendowane odpowiedzi