Przemo76 Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 Potrzebuje zmapowac lukowe opaski okien. Uzywam UVW Mappingu poczym nadaje mu BEND zeby "znieksztacil" texturke po luku oraz wypprofilowac krzywizne luku. Ale jest to bardzo upierdliwe i nie precyzyjne jest bardzo ksztaltowanie krzywizny luku manipulatorami BEND'a Moje pytanei brzmi czy istnieje jakias mozliwosc prezyzyjnej kotroli nad takim mapowaniem i krzywizna luku bez uzycia np Unwarpa
Ania Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 Wydaje mi się że nie ma takiej możliwości. Jedynie Unwrap.
Przemo76 Napisano 28 Październik 2007 Autor Napisano 28 Październik 2007 Nie takiej odpowiedzi oczekiwalem ;) Thx anyway BTW: w takim razie juz kwesti unwarp...czego w PS trzeba uzyc aby uzyskac efekt takiego "zlukowania" bitmapy ...
AGmakonts Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 ja to robie, każda cegła na oddzielnej warstwie i ręcznie
Ania Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 ja bym się w PS nie bawiła w te cegły, tylko w unwrapie wyprostowała łuk. jeśli ma w miarę prostą geometrię (np. dwa rządki vertexów wzdłuż łuku), to wystarczy wybrać pierwszy rządek i przeskalować do zera wzdłuż jednej osi, tak żeby vertexy znalazły się w jednej linii, drugi rządek tak samo, i potem tylko poprzesuwać żeby tekstura wyświetlała się wszędzie w tej samej wielkości.
Przemo76 Napisano 28 Październik 2007 Autor Napisano 28 Październik 2007 dzieki za odzwew ...trzeba sie podszkolic w takim razie....
Ania Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 dodatek do moich niejasnych objaśnień:
AGmakonts Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 tak Aniu ale masz wtedy cegły lekko wygięte robią się z nich takie romby, w PS tego unikniesz ale fakt jeśli ujęcie jakies dalsze to można olać 1
Ania Napisano 28 Październik 2007 Napisano 28 Październik 2007 też prawda. zależy chyba też od tego jak ostry jest łuk.
Rekomendowane odpowiedzi