Napisano 28 Październik 200717 l Witam Mam nastepujący problem: Podczas renderowania (Vray Adv 1.5 RC3) w momencie gdy polożenie zmieni kamera z której renderowana jest scena, rozpoczyna sie bardzo brzydkie migotanie w miejscach w których obiekty są bardzo blisko siebie położone (np. kartki książki). o co tu chodzi? czy ktoś wie? napewno ktoś wie ;) ale ja nie. dlaczego dzieje sie to tylko w momencie gdy położenie zmieni kamera? z góry dzięki za ewentualną pomoc bo nie wiem jak to obejść..
Napisano 28 Październik 200717 l pokaż to po pierwsze ale wydaje mi się ze to słebe gi i bugi wyskakują zwyczajnie
Napisano 29 Październik 200717 l Autor Witam Problem po wyrenderowaniu oczywiscie, a nie w viewporcie Wiec tak: pod tym linkiem: http://pat.webd.pl/redpp/Comp.avi fragment tej animacji, w 2 drugiej sekundzie gdy ruszy sie kamera pojawia sie ten problem (migocza krawedzie kartek - i inne miejsca gdzie obiekty sa blisko siebie) przesylam ustawienia renderera prosze o pomoc, czy to za slabe GI rzeczywiscie? to dlaczego wiec dzieje sie dopiero gdy ruszy sie kamera? jezeli cos jest nie tak z ustawieniami vraya to prosze dajcie znac, co robie nie tak, kamera uzyta to zwykla maxowa kamera. pzdr
Napisano 29 Październik 200717 l Autor tzn wiem ze subdivs w lightcache powinno byc wyzsze itd, ale boje sie ze to nie zalezne od tego problemu, tak jak widac na zalaczonej animacji, problemu nie ma w 1 i 2 sekundzie dopoki kamera stoi w miejscu
Napisano 29 Październik 200717 l Toć to zwykły flickering. Obiekty ci się ruszają tak więc masz problem.Jedyne rozwiązanie jakie widzę to silniki qmc. Albo scanline. Gdybyruszała się samakamera poradzilbym ci to: http://www.spot3d.com/vray/help/150R1/tutorials_imap2.htm
Napisano 29 Październik 200717 l To jest wlasnie problem renderowania animacji z uzyciem GI i jak widze nie tylko w mentalu ktorego uzywam ale i w Vrayu. Mozna to zniwelowac jedynie (z tego co ja wiem) zwiekszajac sampling/jakosc GI. Ale poprawcie mnie jesli sie myle.
Napisano 30 Październik 200717 l Autor no i gra ;) zamiast lightcachu dalem qmc, i ustawilem preset: High Animation w Iradiance mapie i flickering zniknal, tyle ze zamiast 30h renderingu animacji zrobilo mi sie 160h. heh