Napisano 30 Październik 200717 l Mam pytanie co mam zrobić, żeby moje światło w scenie rozchodziło się tak jak w kiblu, tzn nie chcę aby mi światło wypalało plamy na najbliżej znajdujących się obiektach a zarazem chcę aby rozświetlało oddalone obszary w scenie. Nie piszcie o Expozycji bo to znam. Piszcie o ustawieniach mental ray GI oraz FG, czy w tych ustawieniach jest jakiś konkretny parametr, który temu zaradzi (3dsmax 8). I jeszcze jedno pytanie do czego służy parametr "maximum Num. Photons per Sample" w GI.
Napisano 30 Październik 200717 l najlepiej zmniejszyć mlt swiatla i dac wiecej energy dla photonow. Dzięki temu uzyskasz więcej swiatla indirect w scenie niż direct. Co do maximum Num. Photons per Sample - jest to parametr okreslajacy ile photonow moze znalezc sie na jeden sampel - czyli w tym samym miejscu. Wartość 5000 spokojnie pomaga wyeliminowac bugi w 90% scen, ktore powstaja przy zbyt malej wartości tego parametru. Praktycznie nie wpływa na czas rendera wiec się nie martw. To wszytko pod F1 :)
Napisano 31 Październik 200717 l Autor czy odpowiednie materiały pomogą rozwiązać muj problem z nieprawidłowym rozłożeniem siwiatła w scenie . bo niestety mniejsza wartość mlt jednocześnie zwiększenie wartości energy dla fotonow nie pomaga .może jesyt jakiś konkretny parametr w gi lub fg który mi w sposob namacalny pomoże.Przede wszystkim mam zasadnicze pytanie czy mentel ray nadaje się do wykonania dobrej technicznie sceny wnętrza bo ten problem to ja mam zawsze i już niedługo osiwieje jak mi nie pomożecie.
Napisano 1 Listopad 200717 l Autor Mam jeszcze takie pytanie czym rużnią się parametry w mental ray GI w polu Global illumination(GI) "Maximum Num. Photons per Sample" a "Maximum Num. Photons per Sample" w polu Volumes (3ds Max8)
Napisano 1 Listopad 200717 l Polaz screena Twojego rendera. Moze masz za malo photonow w scenie. Najlepiej wykonaj test diagnostyczny (diagnostic > photon density), w razie problemow z odnalezieniem tego trybu - F1. W dziale tutoriale na forum pisalem tutek dotyczacy poprawnym oswietlaniu photonami w MR, poszukaj. co do drugiego pytania odnosnie volumes - caly czas zastanawiam sie dlaczego nie przeczytasz w helpie. Wykaż troszkę ambicji :)