Necron Napisano 2 Listopad 2007 Napisano 2 Listopad 2007 Witam! Mam problem z opcją Extrude, w MAYA wersji 8.5. Przerabiając tutorial Digital-Tutors “Introduction to Maya, 2nd Edition” natknąłem się na tę opcję w menu Surfaces [surfaces] i nie było żadnych problemów aż do 3 CD, kiedy tworzyłem ostatni element, gdzie autor używał owej opcji, ale nie pokazywał, które elementy w narzędziu zaznaczyć [kwadracik obok narzędzia] i miałem nie lada problem, bo nie wiedziałem, co dają poszczególne elementy. Metodą prób i błędów w końcu udało mi się uzyskać pożądany efekt, ale zajęło mi to zbyt dużo czasu, więc pomyślałem: „Kurczę! Jak ja to zrobiłem? Może ludzie z forum wyjaśnią mi jak używać opcji Extrude, jeśli ich ładnie poproszę?” A więc proszę! Wiem, że za pomocą owej opcji można zrobić fajne elementy! Wystarcza dwie krzywe, jedna okrągła i druga w kształcie obiektu, który się wytworzy, odpowiednie zaznaczenie, opcja Extrude i jest rurka! Ale problem w tym, że nie zawsze chcemy ją uzyskać! A więc proszę was! Wyjaśnijcie mi opcje narzędzia Extrude! Ale żeby was nie przemęczać, chodzi mi tylko o Surfaces, i [jeśli istnieje ta opcja] Subdiv, bo z Polygons’ami już sobie dałem radę, tworząc… „kabinę” ? W owym tutorialu! Pozdrawiam!
xeav Napisano 2 Listopad 2007 Napisano 2 Listopad 2007 najlepsze wytłumaczenie 'extrude' znajdziesz w mayowym helpie
piotrek Napisano 2 Listopad 2007 Napisano 2 Listopad 2007 Wiem, że za pomocą owej opcji można zrobić fajne elementy! Skoro narzędzie Extrude tak ci się podoba, to wyobraź sobie jakie cuda można zrobić narzędziem Move! :D Opis znajdziesz w dokumentacji oprogramowania.
Necron Napisano 3 Listopad 2007 Autor Napisano 3 Listopad 2007 Cześć! Mm… Odnoszę wrażenie, że zbyt dużo oczekujecie po zwykłym 15 latku, który chce zaprzyjaźnić się z programem MAYA, a nie zna angielskiego na tyle dobrze, żeby „Help” mógł mu wyjaśnić taka opcję jak Extrude… To tak dla przypomnienia: „Wybaczcie mi moją skrajną tępotę” z moich pierwszych postów! A co do opcji „Move”, to jeszcze do niej nie doszedłem, ale jeśli kiedyś będę miał z nią styczność, spodziewajcie się nowego tematu: „Move?!” :) Ponawiam swoja prośbę, wyjaśnijcie mi wszystkie elementy opcji Extrude dla obiektów NURBS i jeśli takowa istnieje, to również dla Subdiv! Pozdrawiam!
mathix Napisano 3 Listopad 2007 Napisano 3 Listopad 2007 Yyy zły sposób nauki. Czuję się zobligowany do przekazania Ci okrutnej prawdy - bez znajomości angielskiego nie ruszysz Mayi. Tutów po polsku prawie nie ma, a same videotutoriale też nie wystarczą. Musisz znać język chociażby na takim niżej średnim poziomie, żeby rozumieć o co chodzi jak czytasz dokumentację. Nie spodziewaj się że ktoś Ci tutaj będzie odpowiadał co chwilę na pytanie wyjaśnione w helpie. Swoją drogą grafika była dla mnie główną motywacją do nauki języka i dzisiaj radzę sobie z nim całkiem nieźle, a jestem językowym beztalenciem (co wyszło przy próbach nauki niemieckiego :P).
Tomasz_87 Napisano 3 Listopad 2007 Napisano 3 Listopad 2007 Najwięcej odpowiedzi na swoje pytania znajdziesz tutaj : http://www.google.pl To jest najlepszy przyjaciel, ale jest jedyny mankament... jak kolega wyzej napisał trzeba znac angielski bo bez tego ani rusz. A więc słownik w ręke, bądz english translator, help, google.pl i lecisz bo nikt ci nie bedzie odpowiadał na temat jak korzystac z move, extrude, scale, rotate itp. musisz sam kombinowac. Wielu tutaj uczyło sie maii bez tutoriali mając tylko help i moze jakąs ksiazke kupioną bo nie mieli neta i jakos musieli sobie radzić. Tak samo było z osobami, które korzystają z maxa i tymi co robią na innych oprogramowaniach.
mathix Napisano 3 Listopad 2007 Napisano 3 Listopad 2007 ...co oczywiście nie znaczy, że nie masz zadawać pytań. Pytaj! Ale nie o rzeczy tak fundamentalne jak podstawowe opcje programu.
Rekomendowane odpowiedzi