Posted November 8, 200717 yr Poproszę o helpa. Mam taką przygodę: najpierw dysk segatea używany był w obudowie dla externalna firmy IceBOX. Z początku było ok , ale z czasem coraz trudniej było się dostawać do plików. Aż do momentu że wszystko padło-myślałem ze to ten moment w którym się skacze przez okno. No ale nic , podpiąłem na sztywno taśmą wewnątrz kompa(ATA)na systemie XPpro załadował się jakiś programik windosowski , jeszcze przed startem systemu , ponad pisywał, pozamieniał coś w plikach i cacy chodziło , nawet po włożeniu do IceBOXa. Pojawił się taki sam błąd-już kończę, dzięki- że nie można sie było dostać do dysku , ale w między czasie zmieniłem system na Viste i po podpięciu na sztywno-kabelkiem w kompie- wyskakuje że nie może otworzyć. widzi nazwę, ale nie pliki; No i żaden check disk nie działa bo twierdzi że niewłaściwy drive, kurcze nie pamiętam dokładnie komunikatu. Paradoksalnie podpinając go do drugiego kompa z systememXP widzi pliki :|. Jakieś pomysły why ? z góry dzięki, Jim.