Napisano 12 Listopad 200717 l Jak w temacie czy można zastąpić Vray-a jakimś innym plugin-em porównywalnym w działaniu do Vray-a? tylko takim, który można bez problemu pobrać z internetu za darmo i legalnie. Ja potrzebuję coś do mojego maxa 2008.
Napisano 12 Listopad 200717 l jest darmowy vray, ale chyba tylko do wersji max 6. Po co masz szukac jak masz mental ray w standarzdzie w maxie 2008 już mocno zaawansowany. Niektórzy twierdzą że jest nawet lepszy niż vray.
Napisano 12 Listopad 200717 l Autor Dzięki siwy widzę że używam programu, którego w ogóle nie znam. Znasz może jakieś strony z toturialami które opisują krok po kroku sceny z wykorzystaniem mental ray? byłbym bardzo wdzięczny.
Napisano 12 Listopad 200717 l Masakryczne dużo jest tutoriali do Mentala, wystarczy poszukać na forum, mimo potęgi V-Raya dużo ludzi tutaj używa Mentala który nie ustępuje V-Rayowi :)
Napisano 12 Listopad 200717 l Ja ostatnio testuję Sunflow, jest darmowy, co prawda nie ma tylu opcji co Vray ale zdaje się uzyskiwać podobne sympatyczne słoneczne klimaty, ładnie rozprasza światło (jakoś w mentalu często wychodzi trochę smutno, ale to tylko moje zdanie). http://sunflow.sourceforge.net/ Ja go używam na blenderze ale jest też plugin do maxa (plugina do maxa nie testowałam), działa także jako standalone.
Napisano 13 Listopad 200717 l mental ray to jeden z najbardziej zaawansownych technologicznie programow na ziemi. Nie ma wielkiego sensu porownywanie go do V-Raya. Kontrolki mentala w Waszym programie, to wieszcholek gory lodowej czegos znacznie potezniejszego niz V-Ray. Ten najwyrazniej sie sprawdza i cale szczescie, ze jest takie narzedzie. Ale postawienie V-Raya i mental raya obok siebie to drobne nieporozumienie. Co do rekomendacji, przylaczam sie do Ani a propos Sunflowa. Jak na open source/free jest to doskonale software. Wciaz ma kilka nieznosnych brakow, ale jesli idzie o swiatlo/GI radzi sobie swietnie. Polecam! pozdr., skk.