Napisano 13 Listopad 200717 l Witam, mam pytanie, jestem autorem pewnej czcionki i już parę osób z zagranicy pytało jaka jest licencja na nią i ile kosztowałoby jej wykorzystanie w jakimś projekcie. I oto moje pytanie, 1. Ile coś takiego kosztuje? Licencja żeby ktoś mógł wykorzystać czcionkę w logo, książce itp.? 2. Co jestem zobowiązany mu później przesłać, jakąś zgodę czy coś? 3. Jak może mi przesłać za to rozliczenie? Ktoś się orientuje bo zielony w tym jestem.
Napisano 13 Listopad 200717 l mozesz odsprzedac mu prawa autorskie majatkowe (nigdy osobistych) - czyli nabywca bedzie mogl korzystac komercyjnie z tego. Wazne zeby zaznaczyc pola eksploatacji utworu (tak fachowo siem to nazywa :D) - czyli ze np. kolo moze uzywac tego fontu na stronie www. Dla ciebie istotne i bardziej intratne jest to zeby wykazac te pola eksploatacji, a jak kolo chce gdzies indziej skorzytstac z fonta to musi dalej bulic :D mozesz tez sprzedac prawa do fonta do konretnego projektu/pracy a co do ceny to juz calkiem dowolna dowolnosc, ale proponowalbym zorientowac sie po ile trzeszczy ten stuff w kraju nabywcy - bedziesz mial porownanie pzdrw ps. to co opisalem obowiazuje w polsze, a zagramanica to juz nie wiem :D:D:D
Napisano 13 Listopad 200717 l ja kupilem kiedys polski font (firma ritswood) za 60zł. Najdroższa czcionka z jaka się spotkałem kosztowała 800 dolców, więc jak widzisz rozpiętność niesamowita. Tak jak huzdebos mówi - dowiedz się jakie stawki chodzą w kraju nabywcy.
Napisano 13 Listopad 200717 l U nas tego co ja wiem to do pojedynczego projektu w okolicach 100 do dowolnego wykorzystywania od 1,5k w gore. W us fonta przeciętnego można ze stronki ściągnąć za 30$ ale na jakiej licencji to nie powiem. Duża rozpiętość jest to fakt, ale za wyznacznik brałbym >rozpropagowanie btw. sukcesem można nazwać już sam fakt ze ktoś chciał zapłacić, bo to co sie teraz wyrabia z fontami w Polsce to kosmos.
Napisano 13 Listopad 200717 l Autor No nie wiem czy faktycznie chcieli płacić ;) ale pytało się już parę osób o prawa i takie tam sprawy. Co do lokalizacji to chodzi o anglię. Czcionka komiksowa, wszystkie możliwe znaki zrobiłem ;)