piksar Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 Zachęcam do przeczytania poniższej informacji. Jesteśmy młodzi lub bardzo młodzi i sprawa problemów zdrowotnych jest dla wielu nieistotna ale wypadkowi może ulec każdy. Pogotowie które znajduje nas jako ofiarę wypadku nie ma o nas żadnej informacji - co do chorób, grupy krwi, zażywanych leków. Wielokrotnie sam się z tym spotkałem jako ratownik podczas wielu wypadków drogowych. Dlatego wpiszcie sobie w komórce pod pozycją ICE +48 i numer telefonu osoby kontaktowej (rodzica, żony, kochanki, partnera :)) tu z wikipedii I.C.E. lub ICE (ang. In Case of Emergency, pol. w nagłym wypadku) - skrót informujacy do kogo powinni zadzwonić ratownicy w razie nagłego wypadku. Stosowany przeważnie w dwóch formach: pod hasłem „ICE” w swoim telefonie komórkowym wpisuje się numer najbliższej osoby. Jeśli osób takich jest kilka to wpisuje się je pod hasłami „ICE1”, „ICE2” ... na karcie „ICE” wielkości wizytówki wpisuje się imię, nazwisko i numer kontaktowy najbliższych osób, taką kartę powinno nosić się cały cas przy sobie, najlepiej w portfelu. W chwili wypadku służby ratownicze często nie wiedzą, z kim kontaktować się w sprawie osoby poszkodowanej. Skrót ICE jest znany przez ratowników prawie na całym świecie. Ten skrót może uratować życie, w razie potrzeby pozwoli ratownikom na uzyskanie ważnych informacji o poszkodowanym (grupa krwi, przyjmowane leki, choroby, problemy ze zdrowiem).
Dirk Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 Dobrze piksar, że wspomniałeś:) Ja już od pewnego czasu mam taki numer w telefonie :) Trzy literki, a mogą pomóc.
hcpiter Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 dzieki, oby sie nie przydalo :) bezpieczensto najwazniejsze !
illy Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 dzieki, ale to glupota bo moja komorka jak ktos do mnie dzwoni pierwszy numer z listy tzn jesli np. moja matka jest pod M, to jak do mnie dzwoni pojawi mi sie ICE. I badz tu wrozka
Knysha Napisano 20 Listopad 2007 Napisano 20 Listopad 2007 Ja moja rodzicielke mam wpisana "Mama ICE" - ain't that sweet?
Rekomendowane odpowiedzi